Israël woedend na uitspraken Guterres in VN-Veiligheidsraad

© Eduardo Muñoz / EPA

Politico

| Brussel | Boris van der Spek | 25 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Onderzoek toont aan dat racisme toeneemt in Europa

» Tienduizenden vrouwen in IJsland staken om ongelijkheid

De secretaris-generaal van de VN sprak over de oorlog met Hamas

Israël heeft zijn woede kenbaar gemaakt over uitspraken die de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, dinsdag deed. Volgens Politico leek Guterres in zijn toespraak te suggereren dat de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober te wijten was aan de voortdurende controle van de Joodse staat over de Palestijnse gebieden.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Het is belangrijk om ook te erkennen dat de aanvallen van Hamas niet in een vacuüm plaatsvonden,’ zei Guterres bij de VN-Veiligheidsraad. ‘Het Palestijnse volk is 56 jaar lang onderworpen geweest aan een verstikkende bezetting. Ze hebben gezien hoe hun land gestaag werd opgeslokt door nederzettingen en geteisterd door geweld; hoe hun economie werd verstikt; hoe hun mensen werden verdreven en hun huizen werden gesloopt. Hun hoop op een politieke oplossing voor hun benarde situatie is vervlogen’.

Gilad Erdan, de Israëlische ambassadeur bij de VN, noemde de uitspraken van Guterres ‘schokkend’. Hij eiste dat Guterres zou aftreden. ‘De secretaris-generaal van de VN, die begrip toont voor de campagne van massamoord op kinderen, vrouwen en ouderen, is niet geschikt om de VN te leiden. Ik roep hem op om onmiddellijk af te treden’, schreef Erdan op X.

Lees ook:

Recent verschenen