Hoe Jacob Zuma wegkomt met corruptie

The Guardian

| Londen | Justice Malala | 04 mei 2016

Hoe kan het dat de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma nog altijd in het zadel zit, ondanks tal van schandalen? Volgens de Nigeriaanse krant The Guardian moet zijn partij, het ANC, eens goed in de spiegel kijken. ‘Het ANC heeft besloten een in opspraak geraakte leider te steunen en zijn macht te vergroten.’

Keuze uit het archief

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma mag niet meedoen aan de parlementsverkiezingen van 29 mei, zo oordeelde de onafhankelijke kiescommissie IEC donderdag. Dit omdat Zuma in 2021 werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden wegens minachting van de rechtbank. Volgens de grondwet mag iemand zich pas vanaf vijf jaar na het einde van de straf weer verkiesbaar stellen voor het parlement.
Zuma was twee termijnen achtereen president van Zuid-Afrika, in de jaren 2009-2018. Dit artikel van The Guardian uit 2016, toen Zuma dus nog aan de macht was, laat zien hoe het Zuma lukte om ondanks zijn corruptie aan de macht te blijven en hoe zijn partij, het ANC, hem in het zadel hield.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid