Zuid-Afrika: ex-president Zuma uitgesloten van parlementsverkiezingen

The Daily Maverick

| Johannesburg | Maud Wiersma | 29 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Onderzoek: gebruik buitenlandse media onder Noord-Koreanen afgelopen 10 jaar toegenomen

» Griekenland: motie van wantrouwen tegen regering verworpen

Zuma werd in 2021 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma mag niet meedoen aan de parlementsverkiezingen van 29 mei, volgens een besluit van de onafhankelijke kiescommissie (IEC) donderdag. De IEC oordeelde dat het bezwaar van zijn tegenstanders tegen zijn kandidatuur ontvankelijk was op grond van het feit dat Zuma in 2021 werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden wegens minachting van de rechtbank. Dat schrijft The Daily Maverick.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Zuid-Afrikaanse grondwet bepaalt dat een persoon die is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden of meer, zich voor een periode van vijf jaar na het einde van de straf niet verkiesbaar mag stellen voor het parlement. Zuma, een historische figuur in het ANC, heeft twee presidentiële termijnen (2009-2018) uitgezeten en kan niet herkozen worden voor die functie.

Toch was Zuma van plan zich kandidaat te stellen voor een zetel in het parlement – verantwoordelijk voor de verkiezing van de president – onder de vlag van de kleine radicale MK-partij, om zo de boel te bederven en de taak van het ANC, dat in een zwakke positie aan deze verkiezingen begint, verder te bemoeilijken. De voormalige president, die nog steeds wordt vervolgd in een aantal corruptiezaken, voert een open oorlog tegen zijn voormalige partij, waarvan hij de leden ‘verraders’ noemt.

Recent verschenen