Europa stevent af op einde van benzineauto in 2035

© Michael Marais / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 15 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Wordt Moldavië het volgende slachtoffer van Rusland?

» Nederland en Denemarken leveren definitief geen Leopard 2-tanks aan Oekraïne

CO2-uitstoot van auto’s moet vanaf 2035 nul zijn

Het Europees Parlement heeft dinsdag een nieuwe verordening aangenomen om de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s in Europa vanaf 2035 tot nul te reduceren. Dit betekent feitelijk het einde van de verkoop van benzine- en dieselauto’s in de EU tegen die datum, evenals van hybriden (benzine-elektrisch), ten gunste van volledig elektrische voertuigen, aldus Le Temps.

De auto, Europa’s belangrijkste vervoermiddel, is op het moment verantwoordelijk voor iets minder dan 15 procent van de CO2-uitstoot van het continent. Deze nieuwe maatregel is daarmee een belangrijke stap in het bereiken van de klimaatdoelen van de EU: een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent in 2030 ten opzichte van 1990 en klimaatneutraal in 2050.

‘We hebben een historisch akkoord bereikt, dat de auto-industrie en het klimaat met elkaar verzoent’

‘We hebben een historisch akkoord bereikt, dat de auto-industrie en het klimaat, twee gezworen vijanden, met elkaar verzoent,’ zei het groene parlementslid Karima Delli, voorzitter van de vervoerscommissie van het Europees Parlement. De Europese regeringsleiders moeten nog formeel groen licht geven om het voorstel in werking te laten treden, maar hebben al in een eerder stadium ingestemd met de maatregelen.

Zoals het Zwitserse dagblad opmerkt, heeft de Europese Commissie ‘toevallig’ kort na de stemming in het Europees Parlement haar voorstellen bekendgemaakt voor de regulering van zware voertuigen (onder andere vrachtwagens en bussen). Die categorie veroorzaakt 6 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Vanaf 2030 moet hun uitstoot ‘gemiddeld’ met ten minste 45 procent dalen ten opzichte van het niveau van 2019, vervolgens vanaf 2035 met 65 procent en vanaf 2040 met 90 procent, aldus het voorstel waarover de lidstaten en de leden van het Europees Parlement zullen onderhandelen.

Lees ook:

Recent verschenen
REchts .12.21

Agenda

360 Magazine | Amsterdam
Schermafbeelding 2024 04 24 om 16.15.18

De beste non-fictie van mei

360 Magazine | Amsterdam
the kerala story review

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam