Aanslag Parijs: dader had trouw gezworen aan IS

© Caron / Zeppelin / SIPA

Le Monde

| Parijs | Joep Harmsen | 04 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Venezuela stemt in referendum voor inlijving olierijk Essequibo

» Indonesië: elf wandelaars omgekomen bij uitbarsting Marapi-vulkaan

Bij de aanslag werd één iemand gedood

Zaterdagavond is in Parijs een aanslag gepleegd door een radicale islamist. Hij doodde daarbij een jonge Duits-Filippijnse toerist en verwondde twee mensen, meldt de Le Monde. Op de Bir Hakeim-brug in het centrum van Parijs viel de dader het dodelijk slachtoffer van achteren aan met een mes, ook gebruikte hij een hamer. Vervolgens viel hij nog twee mensen aan met een hamer, zij bevinden zich buiten levensgevaar.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De dader, die geïdentificeerd is als Armand Rajabpour-Myiandoab zwoor in een video die hij voor zijn aanval had gefilmd trouw aan de Islamitische staat. De 26-jarige Fransman van Iraanse afkomst sprak in het Arabisch ‘zijn steun uit aan jihadisten die actief zijn in verschillende gebieden’, vertelde antiterreur officier van Justitie Jean-François Ricard op een persconferentie.

Rajabpour-Myiandoab was al in 2018 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Na de aanval van zaterdagavond vertelde de dader politieagenten dat hij het ‘zat was om moslims te zien sterven’, vooral in Gaza, en dat Frankrijk een ‘medeplichtige’ was van Israël, schrijft de Franse krant in een profiel van de dader.

Lees ook:

Recent verschenen