Indonesië: elf wandelaars omgekomen bij uitbarsting Marapi-vulkaan

© Ardhy Fernando / AP

BBC

| Londen | Sterre Kilsdonk | 04 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Aanslag Parijs: dader had trouw gezworen aan IS

» Venezuela stemt in referendum voor inlijving olierijk Essequibo

Twaalf anderen zijn nog vermist 

Bij een uitbarsting van de Indonesische Marapi-vulkaan op het eiland Sumatra zijn elf wandelaars om het leven gekomen. Dat schrijft de BBC. Reddingswerkers wisten maandag nog drie mensen te redden. De zoektocht naar de overige twaalf vermisten is vanwege de veiligheidsrisico’s tijdelijk stopgezet. Op het moment van de uitbarsting bevonden zich vijfenzeventig wandelaars in het gebied.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De bijna 2900 meter hoge Marapi-vulkaan bevindt zich op het meest westelijke eiland van Indonesië, Sumatra, en is een van de de 127 actieve vulkanen in Indonesië. Op video’s van de uitbarsting op zondag is te zien hoe een enorme wolk vulkanische as zich door de lucht verspreidt, en auto’s en wegen bedekt met as. De autoriteiten hebben het op één na hoogste alarmniveau afgekondigd en bewoners verboden zich binnen 3 kilometer van de krater te begeven.

De drie geredde personen, die in de buurt van de krater werden gevonden, waren ‘verzwakt en hadden brandwonden’, verklaarde Abdul Malik, het hoofd van het Padang Search and Rescue Agency. Negenenveertig klimmers werden eerder op maandag geëvacueerd uit het gebied, waarvan velen eveneens brandwonden opliepen. Ook raakten enkele reddingswerkers gewond. 

Recent verschenen