Aardbeving in Japan eist ten minste 48 levens

© Kyodo News / AP

The Japan Times

| Tokio | Sterre Kilsdonk | 02 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oppositieleider Zuid-Korea Lee Jae-myung is neergestoken

» Hooggerechtshof Israël verwerpt staatsrechthervorming Netanyahu

Reddingsoperaties gehinderd door naschokken en puin

De krachtige aardbeving in Japan die maandagmiddag plaatsvond, heeft ten minste 48 levens geëist, zo meldt The Japan Times. De aardbeving veroorzaakte aardverschuivingen, het instorten van gebouwen en grootschalige branden. Reddingsoperaties worden bemoeilijkt door aanhoudende naschokken, puin en beschadigde wegen. De eerder uitgegeven tsunamiwaarschuwing voor de gehele westkust van het land is inmiddels opgeheven.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De aardbeving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter en bereikte in het epicentrum, op het schiereiland Noto in Ishikawa, het hoogste niveau 7 op de Japanse shindo-schaal, die wordt gebruikt om de intensiteit van de aardbeving op het grondoppervlak te meten. Sinds de eerste beving die maandag rond vier uur ’s middags plaatsvond, zijn er dinsdagochtend al meer dan 129 naschokken geweest van shindo 2 of hoger. Op maandag waarschuwde het Meteorologisch Bureau van Japan dat bevingen tot shindo 7 het gebied opnieuw zouden kunnen treffen in de komende week.

De aardbeving veroorzaakte een zeldzame tsunamiwaarschuwing met voorspellingen dat golven tot 5 meter zouden kunnen inslaan. De hoogste tsunami die werd gemeten was naar verluidt meer dan 1,2 meter bij de haven van Wajima in Ishikawa. Om 10.00 uur op dinsdagochtend waren alle waarschuwingen en adviezen opgeheven. 

Recent verschenen