Hooggerechtshof Israël verwerpt staatsrechthervorming Netanyahu

© Maya Alleruzzo / AP

Haaretz

| Tel Aviv | Joep Harmsen | 02 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Aardbeving in Japan eist ten minste 48 levens

» Oppositieleider Zuid-Korea Lee Jae-myung is neergestoken

Rechters blijven belangrijke rol spelen in Israëlische politiek

Maandag besloot het Israëlische Hooggerechtshof een belangrijke bepaling van Benjamin Netanyahu’s staatsrechthervorming ongeldig te verklaren die die rechters verhindert om overheidsbesluiten die zij ‘onredelijk’ achten nietig te verklaren, meldt Haaretz. Het besluit werd aangenomen met de kleinst mogelijke meerderheid: acht van de vijftien rechters stemden voor.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Daarnaast oordeelde een grote meerderheid van de rechters – twaalf van de vijftien – dat het Hooggerechtshof de bevoegdheid heeft om de basiswetten van Israël, die in het Israëlische staatsrecht een grondwettelijke status hebben, aan een rechterlijke toetsing te onderwerpen.

‘Dit is een klap voor Netanyahu en zijn hardlinerbondgenoten, die stellen dat de wetgevende macht, niet het Hooggerechtshof, het laatste woord moet hebben over de wettigheid van wetgeving en andere belangrijke beslissingen’, aldus Israel Hayom. De ‘historische’ beslissing van de rechtbank dreigt ‘de scheuren (…) weer te openen die voorafgingen aan de huidige oorlog van het land tegen Hamas’, waarschuwt het rechtse dagblad.

Lees ook:

Recent verschenen