Advocaten Bouterse willen dat vonnis wordt opgeschort

© Ranu Abhelakh / ANP

De Ware Tijd

| Paramaribo | Boris van der Spek | 09 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Geruchten over sekstapes Clinton, Andrew en Branson in Epsteindocumenten

» Franse premier treedt af te midden van politieke crisis

Vonnis zou in strijd zijn met de amnestiewet uit Suriname

Een nieuw aangesteld team van advocaten heeft namens de Surinaamse oud-president Desi Bouterse en vier andere veroordeelden gevraagd om de vonnissen in het Decembermoordenproces op te schorten. Dat schrijft De Ware Tijd. Het verzoek werd ingediend op de dag dat de termijn verliep waarop gratie kon worden gevraagd.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De advocaten voeren aan dat het Hof van Justitie, dat Bouterse veroordeelde tot twintig jaar celstraf voor zijn rol in de moorden, in hoger beroep in strijd met het recht heeft gehandeld. Bouterse en andere verdachten waren namelijk vrijgepleit van de moorden nadat in 2012 de amnestiewet werd gewijzigd door het parlement, twee jaar nadat Bouterse zelf was aangetreden als president.

De Krijgsraad in Suriname oordeelde destijds dat de amnestiewet niet van toepassing was op het Decembermoordenproces, en Bouterse werd vervolgens alsnog veroordeeld. Experts noemen de actie van zijn advocaten een wanhoopspoging, omdat er al overleg zou zijn tussen autoriteiten waar en hoe de oud-president vastgehouden zal worden.

Lees ook:

Recent verschenen