• Agenda
  • Cultuur
  • Agenda

Agenda

Agenda | Yuki Kho | 14 november 2018

Luisteren, zien, bezoeken.

KUNST | Bungelende testikels

Bruce Nauman: Disappearing Acts
Te zien t/m februari 2019 in MoMA, New York City

Er was een periode dat er niks uit de handen van Bruce Nauman kwam en hij terneer-geslagen in zijn atelier zat. Tot hij zich realiseerde dat hij alle ingrediënten voor kunst bij zich had, hij leefde immers. Sindsdien maakt hij werk waarin hij ons laat voelen wat het leven is, als kijker leer je de kleine details ervaren die voorheen onbewust voorbijgingen.

In het New Yorkse MoMA op Manhattan en zijn dependance PS1 in Queens is nu een grote overzichtstentoonstelling te zien van jarenlang leefkunst. Zo laat Nauman je in 
een kamer staan vol ventilatoren, maar is hun wind afgeschermd, waardoor je alleen hun gebrom hoort.

En in een ander werk zie je slechts een kwart van zijn gezicht, waar 
in slow motion zijn oog wordt ingedrukt. Op papier klinkt het gek, maar in de ruimte zelf voel je een bijna kinderlijke verwondering. Net als de zomer plots afgelopen is en je om vijf uur weer in het donker naar huis fietst, alsof het ongemerkt is gegaan.

Bruce Nauman is totaal niet preuts en dat contrasteert mooi met het Amerikaanse publiek dat in dit museum komt. Veel van zijn sculpturen bevatten hevige vrijpartijen, maar één werk spant de kroon. Voor wie het aandurft: zoek het kleine kamertje op waar Nauman een slowmotionfilmpje van zijn bungelende testikels toont en blijf er een paar minuten staan. Tijdens ons bezoek 
was dit de enige plek in de overvolle tentoonstelling waar niemand zijn ogen op het werk durfde te richten…

Beter goed gejat dan slecht bedacht

instagram whos____who

Beter goed gejat dan slecht bedacht? In de kunstwereld ligt beticht worden van plagiaat altijd op de loer, want wanneer gaat ‘geïnspireerd door’ over in daadwerkelijk stelen? Een grijs gebied. Plagiaat kan je de das om doen als beginnend kunstenaar en je troon doen wankelen als oude rot in het vak (we denken even aan de grote Jeff Koons-rechtszaak eerder deze maand).

Goed, slecht, wel, niet, de instagramaccount @whos____who agendeert geheel in de stijl van deze tijd hoe kunstwerken enorm op elkaar kunnen lijken. Elke post bevat twee vrijwel identieke kunstwerken van totaal verschillende kunstenaars. Er wordt geen oordeel geveld, maar slechts getoond. Een ietwat ontmoedigend inkijkje, want als alles al bedacht is wat voegen wij dan nog toe? Of: 
Als alles al bedacht is kan ons werk er ook nog wel bij. Het 
is aan u.

Verfrissend feminisme

podcast Damn, Honey
damnhoney.nl

Schrijfsters Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen verwierven bekendheid met hun boek Damn, Honey, een tegenreactie op het omstreden boek Sexy, but tired. But sexy van influencer Jamie Li. Li beschrijft in haar bestseller dat je soms zin moet maken, omdat mannen nou eenmaal ‘hun zaad kwijt moeten’. Hagen en Voorthuizen ‘schrokken’ zich er naar eigen zeggen ‘kapot’ van en bedachten dit tegengeluid. Een pleidooi voor doen waar je zelf zin in hebt.

Inmiddels is Damn, Honey zo succesvol dat er nu ook een podcast is. Een verfrissende, feministische show waarin wordt besproken hoe het is om vrouw te zijn anno 2018. Vol interviews met rolmodellen die nou eens wél gewoon in eigen land wonen en waar vrouwen elkaar vieren om hun moed en succes. En ja, dat alles zonder belerend te zijn. YK

Rijksakademie- OPEN
23 t/m 25 november
Eenmaal per jaar tijdens Amsterdam Art Weekend openen de residenten van de prestigieuze postdoc hun ateliers voor het publiek. Hier studeren de Grote Kunstenaars in de dop.

Documentaire Vilshult
Te zien bij VPRO Dorst
Een foto van de Amsterdamse grachten werd gekocht door IKEA en ging ruim half miljoen keer over de toonbank. Tom Roes maakte er een korte documentaire over.

Bertrand Peyrot in No Man’s Art
Te zien t/m 20 januari 2019
Vanaf 20 november met nieuw werk in de galerie No Man’s Art in het Amsterdamse Bos en Lommer, waar je ook kunt eten, werken en natuurlijk kunst kunt kopen.

Abramović in EYE
Te zien t/m 30 november
In het nieuwe virtual-
realityprogramma van het 
filmuseum kunnen bezoekers deelnemen aan Rising van kunstenares Marina Abramović, een werk dat aandacht vraagt voor 
klimaatverandering.

Dit artikel van Yuki Kho verscheen eerder in Agenda.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.