• 360 Magazine
  • Cultuur
  • Agenda

Agenda

360 Magazine | Amsterdam | 06 september 2021

360 selecteert een aantal internationale concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen, of online te vinden zijn.

Lijdende landschappen

TENTOONSTELLING | De tentoonstelling Without Trace is een thematische collectiepresentatie gewijd aan de gevolgen van een koloniaal verleden en het ontstaan van ‘schuldige’ landschappen. De titel refereert aan een foto uit 2013 van de Noord-Ierse kunstenaar Willie Doherty (1959). Hij groeide op tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Noord-Ierland en ziet zijn fotografisch werk als een act of remembrance: getuigen van onzichtbare (maar voelbare) sporen van geweld. In een reeks fotografische en videowerken laten naast Doherty de kunstenaars Catherine Opie, Stan Douglas en Steve McQueen zien hoe landschappen die hebben geleden onder een geschiedenis van oorlog en geweld, op al dan niet zichtbare wijze ‘schuldig’ zijn aan hun verleden.

Sommige foto’s zijn van een grote schoonheid, maar schijn bedriegt: onder hun esthetische of dramatische aantrekkingskracht gaat een grote gewelddadigheid schuil. Bij de Amerikaanse Opie (1961) uit zich dat in een reeks hutjes op de ijsvlakten van bevroren meren in Minnesota. De wonderschone setting verhult een wereld van armoede en ontbering die erachter schuil gaat. Van de Afrikaans-Canadese Douglas (1960) zien we een serie indrukwekkende natuurfoto’s met sporen van bodemerosie door industriële houtkap. In de film Gravesend (2007) van de Britse videokunstenaar en filmregisseur McQueen (1969) zien we het contrast tussen het magische, stille moment van zonsopgang en de harde knallen van het werk in een mijn in Congo, waar met de hand coltan wordt gedolven. De schuldvraag dringt zich hier pijnlijk op in de schurende spanning tussen de schoonheid van de beelden enerzijds en de onderliggende waarheid anderzijds.

Without Trace is te zien in De Pont, t/m 16 januari 2022, www.depont.nl


Over het ontstaan van mythen

TENTOONSTELLING | Julia Stoschek, dochter van de Duitse zakenman en miljardair Michael Stoschek, begon in 2003 met verzamelen. De collectie die zij inmiddels heeft opgebouwd is toonaangevend op het gebied van ‘time-based media’, een verzamelnaam voor onder meer film-, video-, internet- en audiokunst waarbij techniek, onderzoek en conservering een belangrijke rol spelen.

In JSC Düsseldorf (er bestaat ook een JSC in Berlijn) is momenteel de tentoonstelling JSC on View: Mythologists te zien, die zich richt op spanningen tussen feit en fictie bij het ontstaan van zowel persoonlijke als collectieve verhalen. De getoonde werken worstelen met de rol van bestaande mythologieën door de geschiedenis heen. De grenzen tussen mythe, feit en fantasie zijn vaak, al dan niet door toedoen van de kunstenaars zelf, onduidelijk. Centraal staan vragen als: wie of wat kunnen we vertrouwen? Hoe wordt betekenis toegekend aan collectieve verhalen? Wie creëert deze mythen en welke zullen de tand des tijds doorstaan?

Mythologists: t/m 19 december. jsc.art


Salvador Dalí digitaal

DIGITAAL | Als je wilt dolen in de mysterieuze geest van de Catalaanse meester Salvador Dalí, word je op je wenken bediend in museum Atelier des Lumières, een nieuwe digitaal kunstcentrum in het 11de arrondissement van Parijs. In een visuele show van 40 minuten, compleet met psychedelische muziek van Pink Floyd, ontvouwt zich een reeks gedigitaliseerde meesterwerken in de vorm van beeldprojecties van vloer tot plafond.

Versterkt door optische effecten nemen ze je mee naar het even verontrustende als fascinerende universum (of is hier sprake van een delirium?) van de kunstenaar. We volgen de verschillende stadia van Dalí’s carrière als schilder, van zijn kubistische essays tot zijn surrealistische hoogtijdagen, inclusief zijn liefde voor zijn vrouw en muze Gala. Kortom, een meeslepende ervaring, waarbij je je in beeld en geluid onderdompelt in de wereld van een van de ongrijpbaarste iconen van de 21ste eeuw.

Dalí, l’énigme sans fin: t/m 2 januari 2022.


Together

Hiphopchoreograaf Donna Chittick gaat in een mix van urban dansstijlen op zoek naar vrouwelijke kwaliteiten zoals zelfverzekerdheid, stoerheid, trots en kwetsbaarheid. Vier danseressen beelden samen het alledaagse leven van een zelfstandige vrouw uit.

14 september Theater Bellevue, Amsterdam.


Minguet Quartett

Het Minguet Quartett, vernoemd naar de 18de-eeuwse Spaanse filosoof Pablo Minguet, volgt diens voorbeeld dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn. Met veel enthousiasme spelen zij klassieke en hedendaagse muziek: Beethoven, Dvorák en Sofia Gubaidulina.

19 september: Bozar, Brussel.


Michael Schumacher

De documentaire over Formule 1-legende Michael Schumacher is in aantocht. Volgens de producent kunnen we een kritisch en intiem portret verwachten aan de hand van exclusieve interviews en archiefbeelden met onder anderen zijn vrouw en kinderen.

15 september, Netflix.

Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.