Apocalyptische beelden uit New York

© Lev Radin / Anadolu Agency
360 Magazine | Amsterdam | 9 juni 2023

Enorme bosbranden in Canada hebben ervoor gezorgd dat New York is gehuld in een dikke angstaanjagende oranje wolk. Carolyn Kormann van The New Yorker schreef een invoelbaar verslag vanuit de City of Smoke. De leestips voor dit weekend van de 360-redactie.

Een muur van rook

Dat New York is gehuld in een dikke, angstaanjagende oranje wolk als resultaat van enorme bosbranden in Canada, werd de afgelopen week al duidelijk met apocalyptische beelden in de internationale pers. Maar wat betekent zoiets daadwerkelijk voor de inwoners, vroeg redacteur IJsbrand van Veelen zich af. Hoe voelt het? Carolyn Kormann maakt dat in The New Yorker bijna voelbaar duidelijk in haar korte maar doeltreffende artikel ‘Trying to Breathe in a City of Smoke’.

De ervaringen die ze beschrijft zijn angstaanjagend: ‘Tegen woensdagochtend kwam er as naar beneden in het noorden van New York. Schoolreisjes en voetbalwedstrijden werden afgelast. Een vriend sms’te: “Ga je buiten een paar trekjes van de lucht nemen?” Ik hoorde over een vrouw die op de stoep zat en moeite had om te ademen, zelfs met behulp van extra zuurstof. Vrienden van vrienden moesten denken aan plekken als Delhi, waar dagelijkse blootstelling aan ernstige luchtvervuiling dodelijk kan zijn. Volgens het bedrijf IQAir registreerde de stad New York de ergste luchtverontreiniging van alle grote steden ter wereld, en het werd nog erger. Net na de middag schudden de magnolia’s en tulpen voor mijn raam hevig in de wind. Zoals de weersvoorspellingen hadden beloofd, waaide een muur van rook Manhattan binnen. Tijdens een Broadway-matinée zei actrice Jodie Comer dat ze geen lucht meer kreeg en ze verliet het podium.’

Meer over haar ervaringen met dit apocalyptische, Blade Runner-ass weather lees je hier.

The Guardian schoot even angstaanjagende als adembenemende beelden van de rookwolk die over New York hing. © The Guardian / YouTube

Vijf verdiepende leestips

» El País publiceerde deze week een schokkende reconstructie van hoe de Italiaanse kustwacht en Frontex niet ingrepen toen ongeveer tweehonderd migranten schipbreuk leden vlak voor de kust. Negentig mensen kwamen bij het voorval om het leven. De Spaanse krant deed het onderzoek in samenwerking met het onvolprezen Nederlandse onderzoekscollectief Lighthouse Reports.

» Peter Baker, correspondent in Washington voor The New York Times, schreef een sterke analyse van de aanklacht tegen Trump vanwege zijn omgang met geheime documenten. Volgens Baker is de cirkel nu rond: ’De voormalig president viel Hillary Clinton aan voor haar omgang met gevoelige informatie. Nu bedreigt dezelfde kwestie zijn kansen om opnieuw president te worden.’

Lees ook:

» Kate Raworth, de bedenker van de ‘donuteconomie’, is de hoofdpersoon in een uitgebreid profiel van de Britse krant The Guardian. De Engelse econoom probeert haar economische model voor een duurzame samenleving nu in praktijk te brengen in Amsterdam.

Lees ook:

» Sociaal psycholoog Jonathan Haidt schreef een vlammend betoog in The Atlantic tegen telefoons in het klaslokaal. Volgens Haidt zijn de zakcomputers desastreus voor de leerprestaties, het ontwikkelen van vriendschappen en verminderen ze de saamhorigheid. Hij onderbouwd zijn pleidooi met gedegen data en handvatten voor leraren en opvoeders.

» De Amerikaans-Nigeriaanse schrijver Teju Cole bezocht – net als 650.000 anderen – de Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum. Naast de fijne penseelstreken van de oude meester viel hem nog iets anders op: de ondertoon van koloniaal geweld in het werk van de Johannes Vermeer. Hij schreef er een mooie en genuanceerde beschouwing over in The New York Times Magazine.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven