Britten betreuren Brexit op zevende verjaardag

© John Cameron / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 23 juni 2023

Zeven jaar nadat de Britse bevolking per referendum besloot de EU te verlaten, is het enthousiasme voor de Brexit ver te zoeken. Volgens opiniepeilingen vindt 62 procent van de Britten het afscheid van Brussel een mislukking. De leestips voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Brexit-mislukking

De Britse historicus Timothy Garton Ash liet deze week in The Guardian zijn licht schijnen over zeven jaar Brexit en zijn oordeel is niet mals, aldus redacteur IJsbrand van Veelen. ‘Nu we de zevende verjaardag naderen van de noodlottige beslissing van Groot-Brittannië om de EU te verlaten, op 23 juni 2016, is de staat van de betrekkingen tussen het VK en de EU oppervlakkig gezien bemoedigend, maar structureel deprimerend.’ En het Britse publiek is er klaar mee.

Garton Ash wijst op de uitslag van een YouGov-enquete van vorige maand: 56 procent van de ondervraagden vindt dat het fout was dat Groot-Brittannië de EU verliet; 31 procent staat er nog achter. Volgens 62 procent is Brexit ‘eerder een mislukking’; slechts 9 procent vindt het ‘eerder een succes’. En hij vervolgt: ‘In een opiniepeiling van Opinium, die vier opties bood voor de toekomstige relatie [met de EU], koos 36 procent van de Britse respondenten voor “we moeten weer lid worden van de EU”, 25 procent koos voor “we moeten buiten de EU blijven, maar onderhandelen over een nauwere relatie dan we nu hebben.“’ En daar ligt volgens hem precies het probleem, want premier Rishi Sunak is ‘een nog grotere Brexiteer dan zijn in ongenade gevallen voorganger Boris Johnson ooit was’, terwijl oppositieleider Keir Starmer er eigenlijk alleen maar op is gebrand om de verkiezingen van volgend jaar te winnen. Hoe het er volgens Garton Ash precies voor staat, lees je hier.

Lees ook:


Vijf verdiepende leestips

» Het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic publiceerde nadat bekend was gemaakt dat er brokstukken van de duikboot de Titan waren gevonden een sterke analyse van hoe het zo heeft mis kunnen gaan. Want vijf mensen stierven in een duikboot die slechts losjes was gereguleerd en mogelijk geen veiligheidsinspectie had ondergaan.

» De Verenigde Staten betalen jaarlijks nog steeds miljarden aan het Russische atoomagentschap, ontdekte The New York Times. Amerikaanse kerncentrales zijn immers afhankelijk van goedkoop verrijkt uranium uit Rusland. Dat geopolitieke dilemma wordt steeds groter nu de klimaatverandering de behoefte aan emissievrije energie onderstreept.

» Fietspaden, in Nederland zijn ze zo normaal in het straatbeeld als verkeerslichten, maar in veel landen moet je ze met een vergrootglas zoeken. Zo was het voor kort ook in Spanje, maar sinds de pandemie hebben veel linkse stadsbesturen in Spanje kilometers aan carriles bici aangelegd. Tijdens de lokale verkiezingen van 28 mei zijn er echter veel rechtse bestuurders aangetreden in Spaanse gemeenten die het fietspad hebben gebombardeerd tot linkse hobby, signaleert El País. Spanjaarden kunnen beter naar Denemarken en Nederland kijken, waar fietspaden omarmt worden door het hele politieke spectrum, aldus de krant.

» Ben je van plan om deze zomer door Europa te reizen? Voor de gemiddelde Afrikaan is het heel wat minder gewoon om op vakantie te gaan op eigen continent – laat staan om überhaupt op vakantie te gaan. Dat ligt niet alleen aan de lagere levensstandaard, maar ook aan de vele visumbeperkingen. Die dan weer niet gelden voor Europese of Noord-Amerikaanse toeristen. Oegandezen Maureen Agena en Edward Echwalu liepen hier op hun reis door twaalf Afrikaanse landen veelvuldig tegenaan, vertelden ze aan The Guardian. Ze hopen met hun reis andere Afrikanen te inspireren om door eigen continent te trekken.

» Niger is sinds een paar jaar een belangrijke partner geworden in het grensbeleid van de EU. Waren eerst de wegen door de Sahel naar Algerije of Libië populaire en relatief veilige routes om Europa te bereiken, nu wijken veel migranten uit naar buurlanden of naar sluiproutes door de woestijn, waar ze meer gevaren op hun pad vinden. Uit een reportage van Die Wochenzeitung blijkt eens te meer dat het bemoeilijken van migratie niet leidt tot minder migranten, maar tot meer inkomsten voor mensensmokkelaars, meer misstanden, minder veiligheid en uiteindelijk tot meer doden.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven