De beste non-fictie van april

360 Magazine | Amsterdam | 30 maart 2022

Traumagevallen presenteert vier wereldberoemde casusbeschrijvingen van Sigmund Freud; Historicus Jacob Field biedt een fascinerende nieuwe kijk op de geschiedenis van onze planeet aan de hand van vijftig dieren & Meer tips in deze Top-5 non-fictie, aangeraden door 360 en Athenaeum Boekhandel.

De metamorfose van de wereld – Jürgen Osterhammel

Een nieuw licht op de negentiende eeuw, de eeuw die korte metten maakte met eeuwen van stilstand en die, ten goede én ten kwade, de fundamenten legde voor onze hedendaagse wereld – de eeuw die de loop van de geschiedenis een geheel nieuwe wending gaf.


Een kleine wereldgeschiedenis in 50 dieren – Jacob F. Field

In dit boek biedt historicus Jacob Field een fascinerende nieuwe kijk op de geschiedenis van onze planeet: van de dinosauriërs tot het eerste gekloonde zoogdier, het schaap Dolly, verteld aan de hand van vijftig dieren uit alle uithoeken van het dierenrijk.


Traumagevallen – Sigmund Freud

Traumagevallen presenteert vier wereldberoemde casusbeschrijvingen van Sigmund Freud: ‘Katharina’ (1895), ‘Dora’ (1905), ‘De wolvenman’ (1918) en ‘De man Mozes’ (1939). Deze gevalsstudies en klinische teksten behoren tot de literaire hoogtepunten van de twintigste eeuw.


Hongerige geesten – Gabor Maté

Gabor Maté laat zien dat we allemaal op zoek zijn naar verdoving (en verlossing). Zijn boodschap: aan iedere vorm van verslaving ligt trauma ten grondslag. Hij pleit ervoor dat we de keten stopzetten door ons trauma te helen, in plaats van verslaving te bestrijden met een ‘war on drugs’.


Over het kolonialisme – Aimé Césaire

Vurig manifest van meer dan een halve eeuw geleden, over de brute impact van het kolonialisme op zowel de gekoloniseerde als de kolonisator zelf. Césaire legt de tegenstellingen bloot in het westerse gedachtengoed over vooruitgang en beschaving en bepleit de Afrikaanse waarden, identiteit en cultuur.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven