De beste non-fictie van april

360 Magazine | Amsterdam | 30 maart 2023

Wat kunnen we leren van andere vormen van intelligentie en identiteit, zoals dieren, planten en natuurlijke systemen? James Bridle zoekt het uit in zijn nieuwe boek & meer boekentips in deze top 5 non-fictie, aangeraden door 360  en Athenaeum Boekhandel.

De onderwerping – Philip Blom

Deze universele geschiedenis van de mens en zijn omgeving vertelt het verhaal van de onderwerping van de natuur, waarvan de negatieve gevolgen steeds duidelijker zichtbaar worden. Alleen als de mensheid zich kan ontdoen van het waanidee dat ze boven de natuur staat, heeft ze een kans van overleven.


De vergeten dagboeken – Nina Siegal

Toen Nina Siegal, opgegroeid in de VS, naar Nederland verhuisde, begon haar zoektocht naar het verleden van haar familie. Aan de hand van de dagboeken van drie Joden, twee nazisympathisanten, een verzetsstrijder en een fabrieksarbeider brengt ze de Tweede Wereldoorlog dichterbij dan ooit.


Europa – Timothy Garton Ash

Een persoonlijke geschiedenis van een periode van ongekende vooruitgang, en een heldere getuigenis van wat er is misgegaan: van de financiële crisis van 2008 tot de oorlog in Oekraïne. Alles wat we hebben bereikt, staat nu op het spel. Garton Ash roept ons op om wat we hebben bereikt te verdedigen.


Manieren van zijn – James Bridle

Wat kunnen we leren van andere vormen van intelligentie en identiteit, zoals dieren, planten en natuurlijke systemen? Vooral nu we ermee worden geconfronteerd hoe wij met onze nieuwe technologieën het uitsterven van andere intelligenties dreigen te veroorzaken, en daarmee uiteindelijk ook het onze.


De droom van Odysseus – José Enrique Ruiz-Domènec

Dit ambitieuze boek neemt ons mee op een culturele reis over de Middellandse Zee. Van de Trojaanse Oorlog tot de dood van Socrates, van Rome tot Karel de Grote, van Marco Polo tot De goddelijke komedie, en van vluchtelingen die op bootjes de oversteek wagen tot het steeds verder oprukkende toerisme.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven