De beste non-fictie van augustus

360 Magazine | Amsterdam | 27 juli 2023

Susan Sontag schrijft in Over vrouwen over de neiging van vrouwen zich kleiner en afhankelijker te maken, ook als ze slim, ambitieus en zelfverzekerd zijn & meer boekentips in deze top 5 non-fictie, aangeraden door 360 en Athenaeum Boekhandel.

Eindtijd – Peter Turchin

Turchin laat zien hoe politieke gemeenschappen uiteenvallen wanneer het evenwicht tussen de heersende elites en de meerderheid van de bevolking te ver doorslaat in het voordeel van de elites. Dan zijn politieke instabiliteit en een gewelddadige breuk met het verleden onvermijdelijk.


Over vrouwen – Susan Sontag

Susan Sontag schrijft in Over vrouwen over de neiging van vrouwen zich kleiner en afhankelijker te maken, ook als ze slim, ambitieus en zelfverzekerd zijn. De filosoof gaat in op schoonheid en waarom veroudering voor vrouwen erger is dan voor mannen, macht en klasse. Ze roept op intellect en complexiteit te verdedigen tegen versimpeling. 


De pretoriaanse garde – Guy de la Bédoyère

Guy de la Bédoyère vertelt de geschiedenis van de in 27 v.Chr. op­gerichte keizerlijke lijfwacht in Rome. Door de eeuwen heen bleken de leden niet alleen beschermers en handhavers, maar ook politieke spelers. Keizers aan wie ze loyaal waren, maakten ze groot, en keizers die hun niet bevielen, brachten ze meedogenloos ten val.


Kleine trauma’s – Meg Arroll

Emotionele onbekwaamheid, uitdagende familierelaties, giftige positiviteit of ­gaslighting: het zijn allemaal voorbeelden van ‘trauma’s met een kleine t’, die vaak ­leiden tot bijvoorbeeld angstklachten, perfectionisme, troosteten en slaapproblemen. Maar het leven hoeft niet zo te voelen, schrijft Meg Arroll in Kleine trauma.


Orde van grootte – Vaclav Smil

Grootte is de belangrijkste variabele van het universum. Vaclav Smil brengt een gigantisch onderwerp terug tot beheersbare proporties. Het is niet overdreven om te zeggen dat deze tour de force de manier waarop je naar alles om je heen kijkt blijvend ­verandert.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven