De beste non-fictie van februari

360 Magazine | Amsterdam | 3 februari 2022

Het gaat ieder van ons aan, toch is het een slecht begrepen begrip; Julie Battilana legt bloot hoe macht echt werkt. Een gloednieuwe vertaling van Tractatus logico-philosphicus, de klassieker van Ludwig Wittgenstein & Meer tips in deze Top-5 non-fictie, aangeraden door 360 en Athenaeum.

Tractatus logico-philosophicus – Ludwig Wittgenstein

In de Tractatus logico-philosophicus (1921) schrijft Ludwig Wittgenstein dat hij alle wijsgerige problemen heeft opgelost. Zo boud als deze bewering is, zo kort is de verhandeling zelf, die louter uit genummerde stellingen bestaat. Bondig en stellig is ook de stijl waarin Wittgenstein zijn fundamentele ideeën over taal, denken en de werkelijkheid uiteenzet. Het boek werd bij publicatie direct als klassieker herkend en geldt nog steeds als een van de belangrijkste filosofische werken. De gloednieuwe vertaling van Peter Huijzer en Jan Sietsma is gebaseerd op de kritische editie en staat naast de Duitse tekst.


Geheimen uit de diepe tijd – Helen Gordon

Gordons reis door de tijd brengt haar in contact met onderzoekers die hun licht laten schijnen op verschillende theorieën, van platentektoniek tot evolutieleer, maar ze leert ook dat er nog veel geheimen zijn om te ontdekken. Ze kijkt vooruit naar de werelden die nog komen, wanneer alleen de sporen van ons mensen zijn overgebleven, als raadsels voor aardbewoners na ons. Diep in de tijd, ontdekt Gordon, is alles tijdelijk. Botten worden rots. Zand wordt gebergte. Oceanen worden steden. En het leven gaat door.


Boliviaans dagboek – Che Guevara

Dit is Che Guevara’s beroemde laatste dagboek, gevonden in zijn rugzak, toen hij in oktober 1967 werd gevangengenomen door het Boliviaanse leger. Het werd onmiddellijk een internationale bestseller en hét symbool van de Cubaanse revolutie. Met een voorwoord van Che’s oudste zoon Camilo en een serie unieke foto’s is dit de definitieve, geautoriseerde editie van het dagboek dat Che postuum over de gehele wereld tot een icoon maakte.


De waarheid over macht – Julie Battilana

Macht gaat ieder van ons – van president tot schoonmaker – evenzeer aan. Toch is het ook een slecht begrepen fenomeen. Vaak voelen we ons vastgezet in structuren die we niet kunnen veranderen. Onderzoek naar macht leert ons echter dat niet alle verhoudingen vastliggen. Samen maar ook individueel kunnen we er invloed op uitoefenen.


Geven en nemen – Adam Grant

Aan de hand van baanbrekend onderzoek en boeiende verhalen laat Grant zien wat effectief netwerken, samenwerken, invloed uitoefenen, onderhandelen en leiderschap met elkaar te maken hebben. Het boek biedt een heel nieuwe benadering van succes en vrijgevigheid, en heeft de kracht om individuen, organisaties en gemeenschappen te veranderen.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven