De beste non-fictie van oktober

360 Magazine | Amsterdam | 28 september 2023

De Duits-Koreaanse filosoof Byung-Chul Han brengt een ode aan het nietsdoen & meer boekentips in deze top 5 non-fictie, aangeraden door 360 en Athenaeum Boekhandel.

De opkomst en heerschappij van de zoogdieren – Steve Brusatte

Paleontoloog Brusatte vertelt met aanstekelijk enthousiasme over het leven van de zoogdieren, dat nog verder teruggaat dan dat van de dinosauriërs. Speurwerk leidde tot verrassende ontdekkingen. Dit is het verhaal van hun – en onze – oorsprong.


Vita contemplativa – Byung-Chul Han

De Duits-Koreaanse filosoof Byung-Chul Han brengt een ode aan het nietsdoen, een inspirerend alternatief voor het Vita activa van Hannah Arendt. Inactiviteit is volgens Han namelijk geen ontkenning, geen weigering, niet louter de afwezigheid van activiteit, maar een onafhankelijk vermogen.


Japanse mythen – Joshua Frydman

Mythologie is een levend onderdeel van de Japanse samenleving. Japanse mythen vertelt niet alleen de oude verhalen opnieuw, maar beschouwt ook hun plaats binnen religie, cultuur en geschiedenis, zodat de lezer de diepe banden tussen heden en verleden in Japan kan begrijpen.


De Holocaust – Dan Stone

Dan Stone, hoogleraar moderne geschiedenis en directeur van het Holocaust Research Institute, schrijft over onder meer het gebrek aan bereidheid om onder ogen te zien dat de Holocaust niet had kunnen plaatsvinden zonder de hulp van talrijke actoren die niet gelieerd waren aan het naziregime.


Power – Kemi Nekvapil

Kemi Nekvapil laat andere vrouwen zien hoe ook zij hun leven kunnen veranderen door baas te worden over hun eigen verhaal. Daarnaast breekt ze traditionele machtsparadigma’s af, onderzoekt ze waarom vrouwen zo gemakkelijk macht weggeven en laat ze zien hoe kracht valt terug te winnen.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven