‘De beste wraak is niet te zijn als je vijand’

© DarkmoonArt / Pixabay
Free Will Astrology | Californië | 6 april 2023

Dit voorspellen literair astroloog Rob Brezsny en de sterren voor de week van 6 tot en met 12 april.

RAM (21 maart-19 april): Ram en wijsgeer René Descartes (1596-1650) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne wetenschap en filosofie. Met zijn beroemde motto ‘Ik denk, dus ik ben’ beweerde hij dat de analytische component van intelligentie primair is. En toch vermelden maar weinig geschiedenisboeken dat hij door een bovennatuurlijke interventie de uitgesproken rationalist is geworden die hem zo bekend maakte.

In de nacht van 10 november 1619 kreeg hij drie mystieke dromen die zijn leven veranderden. Ze onthulden de contouren van de zoektocht naar ‘wonderbaarlijke wetenschap’ die hem dertig jaar lang zou bezighouden. Ik vermoed dat jou een vergelijkbare ervaring – of twee – te wachten staat, Ram. Je zult briljante ideeën en wonderbaarlijke oplossingen voor je dilemma’s vinden terwijl je je in een ongewone en magische staat van bewustzijn wentelt.


STIER (20 april-20 mei): Het vuile werk wordt milder en makkelijker. Het is nog steeds een beetje vies, maar het wordt allengs minder smerig en meer de moeite waard. De opdracht ‘blijf onder je juk gebogen, jij, lastdier’ maakt plaats voor ‘word verfijnder en verfijnder, jij, prachtig beest’. Op dit cruciale moment is het belangrijk om nauwgezet te blijven.

Als je in contact blijft met je schaduwzijde, zal die nooit meer dan 10 procent van je totale persoonlijkheid opeisen. Met andere woorden, een beetje gezond wantrouwen voor je eigen motieven houdt je scherp. (PS: Kreunen en mopperen, mits op een rechtvaardige en constructieve manier gedaan, blijft voorlopig een goede therapie.)


TWEELINGEN (21 mei-20 juni): ‘Het is de goede lezer die het boek goed maakt’, schreef Tweelingen en filosoof Ralph Waldo Emerson. In elk boek dat hij leest, ontdekt hij passages die geheim of terloops lijken, voor alles en iedereen verborgen maar onmiskenbaar bedoeld voor zijn oor. In de komende weken treedt een vergelijkbaar principe in werking bij alles wat je tegenkomt, Tweelingen, niet alleen in boeken. Elke plek waar je komt, onthult jou zijn rijke betekenis en biedt je vermaak.

‘Begin elke ochtend met de verwachting dat de gebeurtenissen van die dag een verborgen boodschap kunnen bevatten’

Uit een schijnbaar gewone ervaring haal je aanwijzingen die voor jou persoonlijk heel nuttig zijn. Lees ter inspiratie dit citaat van auteur Sam Keen: ‘Begin elke ochtend met de verwachting dat de gebeurtenissen van die dag een verborgen boodschap voor jou persoonlijk kunnen bevatten. Verwacht voortekenen, openbaringen, toevallige zegeningen, en leraren die onbewust tot je innerlijke mens spreken.’


KREEFT (21 juni-22 juli): Traditionele astrologen beschouwen de planeet Mars niet als een natuurlijke bondgenoot van Kreeften. Maar ik vermoed dat jullie de komende zes weken zullen genieten van een verkwikkende relatie met de rode planeet. Voor de beste resultaten kun je op de volgende manieren gebruik maken van zijn rigoureuze kracht:

1. Verzamel nieuwe wijsheid over hoe je teder en fel kunt vechten voor wat van jou is.

2. Verfijn en versterk je ambities zodat ze ingenieuzer en mooier worden.

3. Ontdek meer over hoe je je fysieke lichaam precies kunt voorzien van wat het nodig heeft om voortdurend sterk en levendig te zijn.

4. Mediteer erover hoe je je wilskracht een boost kunt geven.


LEEUW (23 juli-aug. 22): Ik zal je niet vragen om terug te keren naar je comfortzone, Leeuw. Ik zou graag zien dat je nog een tijdje in het grensgebied blijft ronddolen. Het is gezond en verstandig om extra fantasierijk, improviserend en vindingrijk te zijn. Hoe rigoureuzer en gewaagder je experimenten, hoe beter.

En het kan je een bonus opleveren. Want ben je bereid om ten minste een paar van je vaste meningen en dogmatische overtuigingen in twijfel te trekken, dan ben je klaar om een groot deel van je Oude Ik achter je te laten.


MAAGD (23 aug.-22 sep.): De hoogste godheid met de meeste macht is misschien niet Jehova, Allah, Brahma of de vader van Jezus. De kans is groot dat het Mammon is, de god van het geld. De toegewijde verering van mensen voor Mammon overtreft de loyaliteit aan alle andere goden samen. Zijn waarden en geboden beheersen de beschaving.

Het is nu een uitstekend moment om extra intens te bidden tot Mammon

Ik breng dit onder je aandacht, Maagd, want het is nu een uitstekend moment om extra intens te bidden tot Mammon. Voor zover ik het kan overzien, is deze formidabele Heer der Heren je gunstiger gezind dan gewoonlijk. (PS: Ik maak maar een grapje. Ik geloof echt dat je financiële geluk de komende weken een hoogtepunt zal bereiken.)


WEEGSCHAAL (23 sep.-22 okt.): De tijd is rijp om uitgeputte, opgebruikte obsessies op te geven, zodat je genoeg ruimte en energie hebt om frisse, sappige passies uit te leven. Ik hoop dat je gebruik zult maken van alle beschikbare kosmische hulp bij het uitproberen van dit aangename experiment.

Als je je gehechtheid aan verdwenen genoegens afbouwt, vind je hulpbronnen die je nog niet eerder had aangeboord. Laat de banden los die meer van je vragen dan wat ze je teruggeven. Dan worden sluimerende energiereserves geactiveerd.


SCHORPIOEN (23 okt.-21 nov.): ‘De beste wraak is niet te zijn als je vijand’, zegt de klassieke filosoof Marcus Aurelius. Ik ben geneigd iedere Schorpioen te adviseren een tatoeage van dat motto te laten zetten. Zo houd je dit uitstekende advies voor altijd in je gedachten.

Hoe prettig het aanvankelijk ook voelt om wraak te nemen op degene die je heeft dwarsgezeten, het brengt zelden verlossende genade of glorieuze wedergeboorte. En laten dat nu juist de belangrijkste geboorterechten van de Schorpioen zijn. Denk hierover na de komende weken en laat het een eersteklas meditatie voor je zijn.


BOOGSCHUTTER (22 nov.-21 dec.): Liefde kan soms saai zijn. We raken er misschien te veel aan gewend om genegenheid en tederheid te voelen voor een speciaal persoon of dier. Wat als een vurige fontein opspoot in het beginstadium van onze aantrekkingskracht, kan afgezwakt zijn tot een routineuze sensatie van milde genegenheid.

Ben je klaar om op te gaan in een weelderige wellustige bloei van hartstochtelijk verlangen en avontuur?

Maar hier is het goede nieuws, Boogschutter: zelfs als je je al lang hebt genesteld in het comfort van fletse liefheid, zal je spoedig in een fase van enorme geestdrift belanden. Ben je klaar om op te gaan in een weelderige wellustige bloei van hartstochtelijk verlangen en avontuur?


STEENBOK (22 dec.-19 jan.): Hoe zullen we dit nieuwste hoofdstuk van je levensverhaal noemen? Wat dacht je van ‘Stille triomf over eenzame angst’, of iets als ‘Contact maken met de heilige duisternis’. Je kunt ook kiezen voor ‘Zo diep in de rijke woeste afgrond afdalen als ik durf’ of ‘Ik ben sterker en dieper geworteld dan ik ooit had gedacht’.

Gefeliciteerd met dit stille maar geweldige werk! Zo kun je het ook beschrijven: ‘Ik hoefde de draak niet te verslaan omdat ik wist hoe ik hem kon beheersen’ of ‘In de chaos vond ik onverwachte rijkdom’.


WATERMAN (20 jan.-18 feb.): Het is nu de tijd om te springen en te dansen, Waterman – een fase om rond te tollen en te rollebollen. Het zal je goeddoen, dit intermezzo van stuiteren en flikkeren. Ik denk dat het je geest spic-en-span maakt en jou een overvloed aan redenen geeft om ‘wow!’ en ‘joehoe!’ en ‘hoera!’ te roepen.

Mijn advies: verwacht niet de rechtlijnige versie van alles. Zorg ervoor dat je uitbundig kunt zwieren, zwaaien en draaien. Je hersenen moeten geplaagd en gekieteld worden, en je hart heeft regelmatig een ontmoeting met geïmproviseerd plezier nodig.


VISSEN (19 feb.-20 maart): Toen ik opgroeide in een Amerikaanse voorstad, lang geleden in de twintigste eeuw, vertelden veel volwassenen mij dat het slecht was om mijn haar lang te laten groeien. Echt waar! Nu kun je je dat niet meer voorstellen maar ik kreeg voortdurend kritieksalvo’s op me afgevuurd en ik werd bespot en bedreigd vanwege mijn uiterlijk. Leraren, familieleden, honkbaltrainers, buren, vreemden in de supermarkt – letterlijk honderden mensen – waarschuwden me dat een grote bos haar de hele wereld tegen me zou opzetten en mijn succes zou saboteren.

De astrologische voortekenen zeggen dat het tijd is om je eigen standpunt in te nemen

Decennia later kan ik gerust zeggen dat al die critici het grondig mis hadden. Mijn haar is nog steeds lang en het heeft me nooit tegengehouden het leven te leiden dat ik wil. Ik vertel je dit om je aan te moedigen jezelf te blijven, zelfs als mensen je vertellen dat je anders moet zijn. De astrologische voortekenen zeggen dat het tijd is om je eigen standpunt in te nemen.


Huiswerk van de week

Waar hou je het meest van aan jezelf?

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven