Goud geld verdienen aan museumtickets

© Sten Rademaker / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 31 maart 2023

Twee ex-gevangenen vertellen over de onmenselijke omstandigheden in de gevangenissen van El Salvador onder het autoritaire beleid van president Nayib Bukele. En verder: de prijzen van de kaartjes voor de tentoonstelling over Johannes Vermeer rijzen de pan uit. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

De laatste jaren van Marieke Vervoort

The Guardian – een pluim trouwens voor hoe die geweldige krant haar eigen doopceel lichtte en sindsdien dagelijks verslag doet van hoe hun oprichter en de meeste van zijn medefinanciers met de transatlantische slavernij verbonden waren – schreef over het aangrijpende verhaal van Marieke Vervoort, een succesvolle paralympische atleet uit België, die sinds haar tienerjaren aan een progressieve spierziekte leed. De weekendtip van editor at large Katrien Gottlieb.

De pijn zou onverdraaglijk worden. Vervoort liet op haar veertigste euthanasie uitvoeren. Nu is er een negentig minuten durend intiem portret van haar laatste jaren gemaakt door de Frans-Amerikaanse Pola Rapaport. Het recht om te sterven heeft het leven van Marieke Vervoort gered. Anders had ze er zelf een einde aan gemaakt.

Met de getekende euthanasieverklaring op zak leefde ze echter nog twaalf jaar langer omdat het idee dat ze zelf (formeel) het moment kon kiezen om uit het leven te stappen haar rust gaf. In de documentaire gaat ze bungeejumpen in haar rolstoel, indoorskydiven en racen in een Lamborghini met de Belgische coureur Niels Lagrange. Dieptepunten zijn er uiteraard ook. Je leest het hele verhaal hier.


Ex-gevangenen over het leven in El Salvador

President Nayib Bukele van El Salvador kondigde tijdens zijn campagne aan dat hij maatregelen zou nemen om het bendegeweld in het land een halt toe te roepen en de zogeheten maras, gewelddadige jeugdbendes, met harde hand zou bestrijden. Zijn beleid begint naar verluidt echter steeds meer in dat van een despoot te ontaarden. Mensenrechtenorganisaties luiden al langere tijd de noodklok over mensenrechtenschendingen in El Salvador. Zo zouden de omstandigheden in de gevangenissen onmenselijk zijn.

Als je dit artikel in El País moet geloven, dan is daar geen woord van gelogen. Twee ex-gevangenen vertellen over het gevangenisleven: zeventig gevangenen worden in een donkere cel voor twintig personen gepropt, er is maar één toilet, meestal krijgen ze slechts één maaltijd per dag, er is gebrek aan medische hulp, ze krijgen geen bijstand van een advocaat en mogen ook geen contact hebben met hun familie.

Een van de twee ex-gevangenen werkte als administratief medewerker in een kantoor, maar werd uit wraak door politieagenten opgepakt en beschuldigd van afpersing, moord en deelgenootschap van een terroristische organisatie. Volgens mensenrechtenorganisaties is van nog geen derde van alle mensen die gearresteerd zijn aangetoond dat ze banden hebben met gewelddadige bendes. Beschuldigingen als ‘lid van een terroristische organisatie’ zijn zo breed te interpreteren dat iedere willekeurige persoon ervoor in aanmerking kan komen. Daarmee begint het El Salvador van Nayib Bukele meer en meer te lijken op een dictatuur. Een aanrader van redactiestagiair Marc van Rijswijk.


Rage rond Johannes Vermeer

‘Vanaf het begin was duidelijk dat de retrospectieve tentoonstelling Johannes Vermeer in het Rijksmuseum in Amsterdam een schot in de roos zou worden,’ schrijft Hakim Bishara van de Amerikaanse cultuursite Hyperallergic. ‘En inderdaad,’ vervolgt hij, ‘de show was binnen enkele dagen na de opening op 10 februari uitverkocht.’ Tot zover niets nieuws.

Maar dan komt Bishara met een verbluffend vervolg, aldus redacteur IJsbrand van Veelen: vanaf het moment dat er geen entreebewijzen meer beschikbaar waren, rezen de prijzen voor doorverkochte kaartjes op eBay de pan uit. ‘Op 23 maart werd een paar e-tickets voor de tentoonstelling op eBay na 44 biedingen verkocht voor maar liefst 2724 dollar [2500 euro].

Het op een na duurste paar tickets werd verkocht voor 1270 pond (ongeveer 1550 dollar).’ Het gaat om toegangsbewijzen voor april en mei. Bishar: ‘De dagen dat je kaartjes voor de tentoonstelling kon kopen voor slechts ongeveer 300 dollar, laat staan voor 24 dollar – de standaard toegangsprijs van het museum voor een volwassene ouder dan 18 jaar – zijn voorbij.’ Meer hierover lees je hier.


Vijf verdiepende leestips

» Kortgeleden bracht de Chinese president Xi Jinping een bezoek aan Poetin in Moskou. Welke rol speelt Xi in het Oekraïneconflict? Die van vredestichter of provocateur? Wat wil hij van Vladimir Poetin? In deze heldere analyse zoekt The Economist naar antwoorden op deze vragen.

» Het Duitse naziregime kwam ten einde in 1945, maar dat wil niet zeggen dat het nazistische gedachtegoed in Duitsland sindsdien verdwenen is. Dat blijkt wel uit dit artikel van Der Spiegel. Daarin wordt onderzocht wat er gebeurt met politieagenten die in chatberichten nazisymbolen plaatsen en grappen maken over gaskamers. Weinig, zo blijkt uit verschillende gevallen. Strengere wetten moeten daar verandering in brengen.

» Door de inflatie is de inhoud van het Franse boodschappenwagentje flink veranderd. Minder vers vlees en vis, goedkopere merken en meer kant-en-klaarmaaltijden: in tijden van stijgende voedselprijzen zijn particulieren voortdurend aan het schipperen en worden er dagelijks boodschappen gedaan. ‘Vroeger veranderden de prijzen eens per maand. Nu een of twee keer per week,’ aldus de eigenaar van een supermarkt in Amiens. Le Monde ging langs bij supermarkten en sprak met klanten om erachter te komen hoe ze reageren op inflatie en hun eetgewoonten aanpassen.

» Vladimir Poetin wil kernwapens stationeren in Belarus, zo werd afgelopen week naar buiten gebracht. Sinds de inval van Oekraïne in opdracht van de Russische machthebber zijn de spanningen tussen de leider van het Kremlin en de NAVO toegenomen. Nu heeft hij dus aangekondigd raketten met kernkoppen naar het buurland – en dus naar de grens met de EU – te verplaatsen. Wat zijn de gevolgen van deze keuze? Süddeutsche Zeitung zoekt het uit.

» Tieners hebben meer en meer te kampen met psychische problemen. Er is steeds meer bewijs dat de toename van depressies en angst bij kinderen verband houdt met het gebruik van sociale media. Zal dit leiden tot meer regelgeving? Financial Times schreef er een aangrijpende reportage over.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven