De dappere strijd voor de Perzische panter & meer

© Wikipedia
360 Magazine | Amsterdam | 11 juni 2021

Het verhaal van de dappere bioloog die voor de dierenrechten opkomt, en gelijk ook voor die van de vrouw. Verder: Hij leek grenzeloos veel geld te hebben plus een talent voor het ontdekken van uiterst zeldzame vintage flessen, maar besodemieterde de boel & Meer aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

De grootste wijnfraude uit de geschiedenis

Met goeie verhalen over gewiekste oplichters heb je mij al snel, schrijft redacteur IJsbrand van Veelen. Zoals bijvoorbeeld dit verhaal over een twintiger, dat zo begint:

‘In de vroege jaren 2000 verscheen er een nieuw gezicht in de elitekringen van Amerikaanse wijnconnaisseurs: Rudy Kurniawan. Hij deed geheimzinnig over zijn verleden, maar wist al snel naam te maken met overdadige proeverijen die werden bijgewoond door Hollywood-producenten, rijke bankiers en titanen uit de tech-wereld.

Kurniawan leek grenzeloos veel geld te hebben plus een talent voor het ontdekken van uiterst zeldzame vintage flessen waar oenofielen hun leven lang alleen maar van konden dromen: 1920 Petrus, 1945 Romanée-Conti, 1947 Château Lafleu.

Binnen een paar jaar wist hij zijn wijnen voor miljoenen dollars te verkopen aan enkele van Amerika’s rijkste kenners. Maar achter die overvloedig stromende wijnrivier schuilt een duister geheim: Kurniawan pleegde de grootste wijnfraude uit de geschiedenis. Er waren een wraakzuchtige miljardair, een Franse wijnboer en de FBI voor nodig om de zaak tot op de bodem uit te zoeken.’ 

De rest van het verhaal lees je hier (en is door 360 ook gebracht in #18. Binnenkort online te lezen!)


Dappere bioloog in de Bergen van Kazachstan

Het Libanese tijdschrift Daraj bracht een verhaal over bioloog Hana Ridha, die strijdt voor het behoud van bedreigde diersoorten in Kazachstan. Ze richt zich in het bijzonder op de Perzische panter, wiens natuurlijke habitat zich vroeger uitstrekte tot het zuidoosten van Bagdad, in de provincie Diyala. Het probleem is dat jagers jagen op wilde geiten en wilde zwijnen, de natuurlijke prooien van panters. Deze vallen dus terug op landbouwhuisdieren en kuddes. En om zich tegen hen te beschermen, hebben de boeren de neiging hen te doden, vooral door vergiftiging.

De machomannen om mij heen trekken mijn vermogen om wat voor werk dan ook te doen in twijfel

Behalve tegen het onrecht tegen dieren, waartegen slechts zo nu en dan, als er bijvoorbeeld een filmpje online komt van een jager die een zwanger wild zwijn doodschiet, iets wordt ondernomen in de vorm van loze beloften en wetten voor de bühne, moet ze ook de vooroordelen tegen zichzelf bestrijden. ‘Ik ben niet alleen een vrouw, maar ik ben ook klein. De machomannen om mij heen trekken mijn vermogen om wat voor werk dan ook te doen in twijfel, al was het alleen maar om de benodigde uitrusting de bergen op te dragen,’ vertelt ze.

Het valt dus niet mee om zich als vrouw te laten horen, noch onder haar collega’s, noch onder de dorpelingen. ‘Als ik naar een bijeenkomst in een dorp kom om over zoogdieren te praten, negeren de mannen me en kijken ze me niet aan. Ze spreken liever mijn mannelijke collega’s.’

Het probleem is dat er wordt gejaagd op wilde geiten en wilde zwijnen, de natuurlijke prooien van panters. Deze vallen dus terug op landbouwhuisdieren en kuddes. En om zich tegen hen te beschermen, hebben de boeren de neiging hen te willen doden, vooral door vergiftiging. ‘Mensen hebben er geen probleem mee om welk dier dan ook te doden, soms gewoon voor de lol.’ Volgens haar is het te verklaren door de drama’s en oorlogen die het gebied al jaren teisteren, waardoor ze de natuur niet respecteren.

Het Franse verhaal is hier te lezen. Het origineel hier.

Een tip van hoofdredacteur Laura Weeda.



Mazen in de belastingwet

Een analyse door ProPublica op basis van gelekte documenten toonde aan dat miljardairs zoals Jeff Bezos en Elon Musk profiteerden van mazen in de belastingcode en een focus op het belasten van inkomen boven vermogen, schrijft The New York Times. De 25 rijkste Amerikanen, waaronder Bloomberg, Buffett, Bezos en Musk, betaalden in vijf jaar slechts 13 miljard euro belasting.

Op zich natuurlijk geen onbekend gegeven, zegt Zakelijk Directeur Arthur van der Meeren. ‘Maar dit artikel geeft heel accuraat weer wat er speelt. En het is mooi om te lezen hoe verschillend de reacties van de miljardairs zijn als hen daarom wordt gevraagd. Opvallend is bijvoorbeeld het verschil tussen Buffet en Bloomberg.’

‘In een verklaring aan ProPublica zei de heer Buffett dat hij verwachtte dat 99,5 procent van zijn vermogen na zijn dood naar belastingen en liefdadigheid zou gaan’, aldus NYT. ‘En hij voegt eraan toe: “Ik blijf van mening dat de belastingregels aanzienlijk moeten worden gewijzigd.”’

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven