De meest bejubelde actrice van 1874 & Meer tips

360 Magazine | Amsterdam | 18 november 2022

Ken jij Charlotte Cushman al, de grote ster van 19e eeuws Broadway? Verder: de techindustrie verkeert in een midlifecrisis.

De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Charlotte Cushman: bejubelde 19e-eeuwse actrice

360-redacteur IJsbrand van Veelen tipt: ‘Een grote, opgewonden menigte vulde Booth’s Theatre. Op de stoepen van Manhattan verdrongen Broadway-fans zich om de pensionering van Charlotte Cushman in New York in 1874 te vieren, na een toneelcarrière van vier decennia waarin ze enkele van de meest iconische rollen van Shakespeare vertolkte – zowel mannelijke als vrouwelijke. In het theater waren politici, socialites en captains of industry de bevoorrechte getuigen van haar laatste voorstelling. Na de voorstelling begeleidde een stoet met fakkels de talentvolle actrice naar het Fifth Avenue Hotel, waar vuurwerk en koorzang haar succes onderstreepten. Soortgelijke festiviteiten volgden in Boston en Philadelphia, waar ze ook afscheid nam van haar fans.’

Zo begint Alice George haar artikel over Charlotte Cushman, ‘tijdens haar leven een van de meest beroemde, zo niet de meest beroemde vrouw in de Engelssprekende wereld’, aldus Lisa Merrill, auteur van het in 1999 verschenen When Romeo Was a Woman: Charlotte Cushman and Her Circle of Female Spectators.

Het artikel van George verscheen omdat The Smithsonian in Washington een expositie opent met kostuums die Cushman droeg tijdens haar meest bewierookte optredens. Meer over deze bejubelde, openlijk lesbische actrice, die zo beroemd was dat ze aan haar voornaam genoeg had, lees je hier: ‘Toen ze als Romeo huilde om de dood van haar Julia, gaf dat mannen in het publiek een vrijbrief om hetzelfde te doen. Ze hielp de definitie van mannelijkheid en vrouwelijkheid uit te breiden.’


Techindustrie in een midlifecrisis

Big tech heeft het zwaar. Amazon, Twitter, Facebook en andere grote bedrijven die voornamelijk online opereren hebben de laatste tijd veel ontslagen aangekondigd en er is bijna geen groot techbedrijf dat de laatste tijd niet in waarde is gedaald. Daarnaast is de grootste cryptobeurs ter wereld, FTX, ook nog naar de knoppen gegaan door financieel wanbeleid van oprichter Sam Bankman-Fried. De grote vraag is: waarom gebeurt dit allemaal tegelijk?

Over deze techrecessie heeft Derek Thompson in The Atlantic een messcherpe analyse geschreven, aldus redacteur Joep Harmsen. Thompson wijst naar de uitzonderlijk lage rente van de laatste jaren en de recente stijging als een van de boosdoeners: ‘It’s the interest rates, stupid.’ Maar nog belangrijker: ‘De techindustrie zit in een midlifecrisis.’ Volgens Thompson zijn de risicovolle investeringen in onzekere projecten zoals de metaverse en augmented-reality headsets het equivalent van een vijftiger die een leren jack en een motor koopt. Lees zijn inzichtelijke en humoristische analyse hier.

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven