De mysteriën van Mondriaan & Meer tips

Portret van Piet Mondriaan in zijn atelier, Parijs, ca.1935. © Collectie RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
360 Magazine | Amsterdam | 7 oktober 2022

Piet Mondriaan, de Nederlandse grondlegger van de twintigste-eeuwse Europese schilderkunst, wordt in The New Yorker vergeleken met Picasso; de Iraanse jeugd gaat massaal de straat op tegen het repressieve regime en kent geen angst, laat dit portret van Revista 5W zien. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Picasso & Mondriaan

‘Pablo Picasso en Piet Mondriaan zijn voor mij de twee grondleggers van de twintigste-eeuwse Europese schilderkunst: Picasso de grootste schilder die het schilderen moderniseerde, en Mondriaan de grootste modernist die schilderde’, aldus de Amerikaanse dichter en kunstcriticus Peter Schjeldahl in het artikel ‘The mysteries of Mondrian’ dat redacteur IJsbrand van Veelen las in The New Yorker.

Aanleiding voor het artikel is de publicatie van de Amerikaanse uitgave van het boek Piet Mondrian – A life. Dat is een vertaling van Piet Mondriaan – Een nieuwe kunst voor een ongekend leven uit 2016 van de vorig jaar overleden Mondriaan-kenner Hans Janssen, voormalig hoofdconservator van Kunstmuseum Den Haag, het museum met de ‘matchless collection’ van Mondriaans werk, aldus Schjeldahl.

De biografie licht volgens Schjeldahl een tipje van de sluier op van ‘het raadselachtige genie van de Nederlandse modernist die het wat en hoe van de schilderkunst reduceerde tot een absoluut waarom’. Schjeldahl zet de vergelijking met Picasso in zijn bespreking regelmatig door: ‘De wereld van Picasso is dionysisch, verzadigd van zijn persoonlijkheid. Die van Mondriaan is apollinisch, vrij van wie of wat dan ook’. Maar ook Van Gogh komt even voorbij: ‘Mondriaan getuigde van een oprechtheid als geen andere moderne kunstenaar, behalve zijn landgenoot en voorganger Vincent van Gogh, die hij terecht vereerde.’

De prachtige bespreking van de Amerikaanse uitgave, voorzien van een even prachtige foto van Mondriaan, lees je hier.

Lees ook:


De Iraanse jeugd kent geen angst

In Iran is er van alles gaande. Al geruime tijd heerst er onvrede met de slechte economische situatie en recent zijn er hevige protesten ontstaan, nadat de tweeëntwintigjarige Mahsa Amini was omgekomen nadat ze was opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet volgens de juiste wijze zou dragen.

De protesten worden geleid door jongeren, waarvan het meerendeel vrouw. Het Spaanse Revista 5W, dat is opgericht door een groep buitenlandcorrespondenten, schreef een prachtig en hoopgevend portret van de strijdvaardige Iraanse jeugd. Een aanrader van redacteur Joep Harmsen. Dat deze jongeren niet bang zijn om zelfs hun leven in de waagschaal te leggen om op te komen voor hun vrijheid, bewijst de dood van de zeventienjarige Nika Shakarami, die volgens haar familie is vermoord nadat ze was opgepakt door de Iraanse politie voor het deelnemen aan een protestactie, bericht BBC

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven