Deze Nederlander bewaakt de Europese grens

© Kenzo Tribouillard / AFP
360 Magazine | Amsterdam | 16 juni 2023

Hans Leijtens, die in maart aantrad als chef van het Europees Grens- en kustwachtagentschap (Frontex), werd deze week geïnterviewd door Süddeutsche Zeitung. Door de vele misstanden binnen zijn organisatie en aan de Europese grenzen wacht hem een zware kluif. De leestips voor dit weekend van de 360-redactie.

Hans Leijten wil Frontex veranderen

Süddeutsche Zeitung interviewde deze week de chef van Frontex, Hans Leijtens. Een aanrader van redacteur Joep Harmsen. De zestigjarige Nederlander is in maart aangetreden als hoofd van het Europees Grens- en kustwachtagentschap en werd deze week geconfronteerd met een van de grootste schipbreuken van een migrantenboot op de Middellandse Zee. Daarbij zijn minstens achtenzeventig mensen omgekomen, maar dat dodental kan mogelijk oplopen tot meer dan vijfhonderd.

Leijtens wordt helaas niet het vuur aan de schenen gelegd over de vele incidenten waarbij Frontex de levens van migranten in gevaar heeft gebracht, zoals verschillende onderzoeken aan het licht hebben gebracht. Zo laat SZ Leijtens wegkomen met de obligate uitspraken ‘Niemand van ons staat ’s ochtends op en zegt: Laten we vandaag de mensenrechten schenden’ en ‘Als er aanwijzingen zijn van wangedrag, zullen we die in de toekomst openbaar maken’. Toch zegt Leijtens wel dat hij de cultuur in zijn organisatie wil veranderen: ‘We moeten ook intern duidelijk maken wat onze normen zijn. En als ze niet worden nageleefd, zal dat streng worden bestraft.’ Lees het interview hier.

Lees ook:


Berlusconi, de uitvinder van het populisme

Het zal niemand ontgaan zijn dat Silvio Berlusconi afgelopen week is overleden. In veel necrologieën en artikelen over hem, zo schrijft Philip Ther van Social Europe, lag de focus op de persoon en verschijning van Il cavaliere, maar andere zaken zijn toch echt belangrijker vindt hij, getuige de titel van zijn artikel ‘Berlusconi: populist pioneer who rode Italy into the sand’.

Het is een zeer informatieve analyse van de Italiaanse geschiedenis sinds de jaren negentig, toen Berlusconi op het podium verscheen en tegelijk een vlijmscherpe analyse van hoe het land is geschaad door de ‘uitvinder’ van het populisme, aldus redacteur IJsbrand van Veelen. Zijn boeiende artikel lees je hier.

Lees ook:


Vier verdiepende leestips

» Op 1 mei verongelijkte een klein personenvliegtuigje in de Colombiaanse jungle. de autoriteiten dachten eerst dat alle inzittende overleden waren, maar in het vliegtuig vonden ze alleen de lichamen van drie volwassenen. Van de vier minderjarigen die aan boord zouden zijn geweest, was geen spoor te bekennen. Pas veertig dagen later werden de kinderen van dertien, negen, vier en elf maanden – broers en zussen van elkaar – gevonden door een reddingsteam en de inheemse bewoners van de regio. Al die tijd hield Lesly van dertien haar broers en zussen in leven met alle kennis van de jungle die ze van haar vader had geleerd, de leider van een inheemse groep. El País schreef een spannende reconstructie van hun overlevingsstrijd.

» Het lijkt erop dat het Oekraïense tegenoffensief eindelijk is begonnen. Van het front komen beelden van brandend Leopard-tanks, maar ook berichten van bevrijden dorpen. Maar hoe staat Oekraïne er echt voor? Süddeutsche Zeitung doet een poging om dat in kaart te brengen. Lees hun analyses hier.

» Jarenlang werd de Spaanse samenleving opgeschrikt door onthullingen uit de geheime tapes van José Manuel Villarejo Pérez, een voormalig inlichtingenagent die nu een gevangenisstraf boven het hoofd hang. Zo kwam aan het licht dat de voormalig koning, Juan Carlos I, een geheime bankrekening had in Zwitserland en een steekpenningen had aangenomen. The New York Times sprak met de spion over zijn James Bond-achtige leven in de tijd van Franco en over zijn beweegredenen om zijn geheimen prijs te geven.

» Nu AI-gestuurde chatbots steeds beter zijn in het voeren van realistische gesprekken, rijzen er ook steeds meer ethische dilemma’s. Zo voeren sommige mensen aan erotische gesprekken met een bot en zijn andere op zoek naar vriendschap. Maar ga je dan vreemd als je al een partner van vlees of bloed hebt? Dat vroeg relatiecolumnist Amy Fleming van The Guardian zich af.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven