Controversiële Italiaanse oud-premier Berlusconi overleden

© Nicola Marfisi/AGF/SIPA

La Repubblica

| Rome | Boris van der Spek | 13 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» George Soros draagt imperium over aan Soros jr.

» Militie vermoordt ruim veertig mensen in Democratische Republiek Congo

Berlusconi was viermaal premier van Italië

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is maandag overleden. ‘La fine di un’era’, of het einde van een tijdperk, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica hierover. Berlusconi was naast viermaal premier van Italië, ook een mediamagnaat, voorzitter in het glorietijdperk van voetbalclub AC Milan en een succesvol zakenman. Tot zover de positieve kant van zijn cv.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Tijdens zijn carrière, zowel in het zakenleven als in de politiek, werd Berlusconi geplaagd door schandalen, uiteenlopend van corruptie, fraude en omkoping tot seksschandalen met minderjarige meisjes. Ook zou hij banden hebben gehad met de Italiaanse maffia en stond hij op goede voet met autoritaire leiders als Vladimir Poetin.

Berlusconi was al langer ziek: hij leed aan leukemie. In Italië is woensdag een dag van nationale rouw afgekondigd vanwege zijn overlijden en hij zal een staatsbegrafenis krijgen in de kathedraal van Milaan. De huidige Italiaanse premier Giorgia Meloni, die samen met onder meer Berlusconi’s Forza Italia de regeringscoalitie vormt, noemt Berlusconi in een reactie ‘een man die niet bang was om zijn overtuigingen te verdedigen. Zijn moed en vastberadenheid maakten hem tot een van de invloedrijkste mannen in de geschiedenis van Italië’.

Lees ook:

Recent verschenen
GettyImages 1523492057

Journalistiek in Iran levensgevaarlijk

New Lines Magazine | Washington
Schermafbeelding 2024 02 29 om 15.05.00

De beste non-fictie van maart

360 Magazine | Amsterdam
Bye Bye Tiberias @@. V1

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam