Het New Museum vanaf de bank

360 Magazine | Amsterdam | 26 mei 2021

Het New Museum in New York biedt de mogelijkheid om video’s en films van jonge kunstenaars vanuit huis te bekijken via het platform Screen Series Online. Een uitgelezen kans om kennis te maken met veelbelovende internationale kunstenaars, zoals de Libanese Marwa Arsanios.

In 2016 lanceerde het New Museum in New York de Screen Series, een platform voor video’s en films van jonge kunstenaars. Sinds de sluiting van het museum vanwege de pandemie is het mogelijk de Screen Series Online, aangevuld met eerdere al in het museum getoonde video’s, vanaf de bank te bekijken. En dat is een uitgelezen kans om kennis te maken met veelbelovende kunstenaars als Wong Ping, Andro Eradze, Nina Sarnelle (1997) en werk te zien van al gevestigde kunstenaars als Kaari Upson. Indrukwekkend is de video Have You Ever Killed a Bear? Of Becoming Jamila van Marwa Arsanios (1978, Beiroet).

Jamila Bouhired was een gevierde vrijheidsstrijder in de Algerijnse opstand tegen de Franse koloniale overheersing

Deze laatste video is gebaseerd op een lezing, boek en installatie die putten uit de publicatie van het tijdschrift Al-Hilal, één van de oudste kunst- en literatuur tijdschriften uit de Arabische wereld, dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw heel populair was. Ter promotie van het secularisme en de bevrijding van de vrouw, toonde het tijdschrift in die tijd vaak vrouwen op de omslag. Een van hen was Jamila Bouhired, een gevierde vrijheidsstrijder in de Algerijnse opstand tegen de Franse koloniale overheersing. In deze video staat zij symbool voor een korte periode waarin vrouwen in het openbaar werden gevierd.  

Screen Series Online van Het New Museum in New York is te zien via vimeo.com/newmuseumnyc.

Door Manuela Klerkx

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven