In New York zijn leegstaande huizen goud waard

© Miikka A. / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 3 maart 2023

Stel je voor: je koopt een huis, niet met de bedoeling erin te gaan wonen, maar om het meteen voor meer geld door te verkopen. Het klinkt absurd, maar in New York is het een gangbare praktijk. En verder: een Peruaanse chefkok ontdekte de bijzondere ingrediënten uit het Amazonegebied. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Spoedcursus luchtverdediging

‘In een afgelegen Duits bos, ver weg van nieuwsgierige blikken, krijgen zo’n veertig Oekraïners een spoedcursus in een van de meest geavanceerde westerse luchtverdedigingssystemen’, schrijft South China Morning Post. ‘Met een bereik van zo’n 40 kilometer en 360 graden zicht, is het IRIS-T SLM-systeem een van de meest begeerde wapens die Berlijn aan Kyiv heeft geleverd. “Onze belangrijkste taak is om zo snel mogelijk te leren, zodat we terug kunnen gaan en het gevecht kunnen voortzetten,” vertelt de vijfenveertigjarige Mytsjchailo, die al zevenentwintig jaar soldaat is, aan het handjevol verslaggevers dat deze week toegang kreeg tot de trainingssessies.’ Een aanrader van redacteur IJsbrand van Veelen.

Duitsland heeft beloofd in totaal vier stuks van de IRIS-T naar Oekraïne te sturen – de tweede zal binnen enkele weken arriveren. Dat alles nota bene twee jaar voordat de eigen Duitse luchtmacht haar eerste systeem kan verwachten. De krant uit Hongkong citeert een Duitse officier die zegt dat de Russen het luchtverdedigingssysteem beschouwen als een gamechanger. Meer daarover lees je hier.


Geld verdienen aan leegstaande appartementen

Wie New York zegt, ziet in zijn gedachten al meteen de skyline voor zich opdoemen met zijn vele torenhoge wolkenkrabbers. Het bouwen van ultramoderne en tengere wolkenkrabbers lijkt een soort specialiteit van New York te zijn geworden. Waar deze gebouwen eerder vooral dienstdeden als commerciële centra die weinig grondoppervlak nodig hadden en economisch rendabel waren, zijn er de laatste tien jaar in Manhattan steeds meer wolkenkrabbers bij gekomen die woonappartementen huisvesten.

‘Ze kopen het om het door te verkopen, mogelijk aan een andere miljardair die er ook nooit zal komen’

Het bizarre is echter dat deze appartementen massaal leegstaan. De enige manier waarop ze worden gebruikt is dat ze voor astronomische bedragen worden opgekocht en doorverkocht, zo las redactiestagiair Marc van Rijswijk in El País. Met allerlei slinkse foefjes weten ontwikkelaars bepaalde bouwvoorschriften te omzeilen en de woontorens steeds hoger te maken, zodat ze die voor meer geld kunnen doorverkopen.

‘De helft van de mensen die zo’n appartement hebben gekocht, hebben het nooit bewoond en gaan er misschien zelfs nooit heen. Ze kopen het om het door te verkopen, mogelijk aan een andere miljardair die er ook nooit zal komen, enzovoort. Het is alsof iemand een Van Gogh opgekocht heeft, puur om hem op te bergen en door te verkopen aan iemand anders die hem ook opbergt. Een mooie Van Gogh, maar een exemplaar dat niemand ooit te zien krijgt. En het is deze eeuwigdurende spiraal van ongebruikt opkopen en doorverkopen die extreem hoge wolkenkrabbers echt winstgevend maakt’, aldus het artikel.


Chef van de jungle

El País publiceerde ook een kleurrijk profiel van chef-kok Pedro Miguel Schiaffino. Schiaffino – zijn naam klinkt al verrukkelijk –  was de eerste Peruaanse chef die ingrediënten uit het Amazonegebied introduceerde toen niemand in de haute cuisine van Lima het aandurfde. Het vooroordeel was dat in de Amazone alleen maar apen, slangen en spinnen werden gegeten, maar de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud weten wel wat lekker is, ontdekte Schiaffino.

Met respect voor de natuur en alles wat leeft, vissen ze bijvoorbeeld op arapaima of paiche, zoals de vis ook wel wordt genoemd. Paiche is de op een na grootste zoetwatervis ter wereld en volgens een groep van lokale vissers een ware lekkernij. Een tip van redacteur Joep Harmsen.


Vijf verdiepende leestips

» Veel mensen in welvaartslanden hebben te kampen met overgewicht en obesitas. Ongetwijfeld zullen daar mensen tussen zitten die doen wat ze kunnen om af te vallen, maar desondanks niet van hun overgewicht afkomen. Er lijkt nu een geneesmiddel te zijn gevonden om die mensen te helpen. Er moet nog het nodige onderzoek naar gedaan worden, maar het klinkt veelbelovend, schrijft The Economist.

» Wat beweegt iemand om een nier te doneren aan een wildvreemde en hoe komt het dat steeds meer mensen deze keuze maken? Neue Zürcher Zeitung sprak erover met een Zwitserse vrouw die een van haar nieren afstond, zonder dat ze wist aan wie.

» De premier van Estland, Kaja Kallas, had eerder dan andere regeringsleiders door wat Poetin van plan was en waarschuwde voor de bedreiging die deze man voor Europa kan vormen. Haar familie heeft aan den lijve de wreedheid van de Sovjetsoldaten ondervonden: in 1949 werd haar moeder als baby naar Siberië gedeporteerd; ze overleefde het ternauwernood. Der Spiegel schreef een boeiend profiel van de vrouw die genoemd wordt als potentiële secretaris-generaal van de NAVO.

» Hongarije neemt een ambivalente houding in ten opzichte van Rusland. Sinds de invasie van Oekraïne heeft het land meerdere EU-sancties tegen Rusland gesteund en meer dan 2,1 miljoen Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Aan de andere kant laat premier Orbán niet toe dat wapens via het Hongaarse grondgebied aan Oekraïne werden geleverd, maakt hij regelmatig gebruik van zijn vetorecht en weigert hij te stoppen met de import van Russisch gas. Het lijkt er dus op dat Hongarije goede vriendjes wil blijven met het Kremlin. Maar hoeveel mag deze steun aan Rusland kosten? De Russische onafhankelijke krant Meduza zocht het uit in een interessante analyse.

» Niet alleen op politiek gebied is er een machtsstrijd gaande tussen de Verenigde Staten en China. Er is tevens sprake van een wedloop om mineralen uit de Afrikaanse bodem, aldus The Economist. Die kostbare metalen zijn essentieel voor de energietransitie en telefoons.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven