Menselijke gezichten & Meer tips

© Rui Camilo - Portrait of Humanity Winner 2022
360 Magazine | Amsterdam | 15 april 2022

De winnaars van de fotowedstrijd Portrait of Humanity tonen de kwetsbare kant van hun onderwerpen – van strandbewoners tot imkers, dragqueens en vluchtelingen; De stille kracht van de Franse politiek is een uiterst rechtse tv-magnaat & Meer aanraders van de 360-redactie.

Menselijke gezichten

Op de site van The Guardian kwam redactieassistent Maud Wiersma een prachtige fotocollectie tegen van winnaars van de Portrait of Humanity van dit jaar. Van strandbewoners tot imkers, dragqueens en vluchtelingen, de bijzondere foto’s zijn allemaal bekroond voor het tonen van de menselijkheid van hun onderwerpen. Jaarlijks wordt de fotowedstrijd georganiseerd door The British Journal of Photography.

© Rory Langdon Down Portrait of Humanity Winner 2022 2
© Rory Langdon

© Chiara Luxardo Portrait of Humanity Winner 2022 2
© Chiara Luxardo

Vincent Bolloré: stille kracht van de Franse politiek

De tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 24 april is een strijd tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen, tussen centrumpolitiek en radicaal rechts. De uitkomst van die strijd is niet alleen van belang voor Frankrijk, maar ook voor de politieke balans in de rest van Europa. Achter de schermen is een hoofdrol weggelegd voor een man die nergens op de kieslijsten staat, maar die wel de grote stille kracht is achter de Franse politiek, signaleert Harrison Stetler in een opiniestuk dat hij al voor de eerste ronde van de verkiezingen schreef voor The New York Times. Stetler doelt op Vincent Bolloré, die zich ophoudt in de meest exclusieve kringen van de Parijse elite.

Het uiterst rechtse kanaal CNews speelt ‘een buitenproportionele rol’ in het het nationale debat

‘Nadat hij in het begin van de jaren tachtig samen met zijn broer het in moeilijkheden verkerende papierbedrijf van zijn familie had geërfd en nieuw leven had ingeblazen’, las redacteur IJsbrand van Veelen in het artikel van Stetler, ‘verwierf hij een bijna-monopolie op West-Afrikaanse havens en logistieke activiteiten – activiteiten waaruit hij zich nu lijkt terug te trekken. In het begin van de jaren 2000 begon Bolloré met het opbouwen van zijn mediaimperium, dat nu twee van de grootste uitgeverijen van Frankrijk omvat, een groot reclamebureau, een reeks tijdschriften en weekbladen, een nationaal radionetwerk en de premium tv-groep Canal+. En dan is er nog de parel in de kroon: de hard-rechtse vierentwintiguurs nieuwszender, CNews.’

Dat uiterst rechtse kanaal speelt ‘een buitenproportionele rol’ in het het nationale debat. Het faciliteerde niet alleen de opkomst van de extreemrechtse Eric Zemmour, maar volgens Stetler herkauwen de drie kandidaten op rechts en eigenlijk alle politici, in meer of mindere mate de inhoud die in de netwerken van Bolloré circuleert. Meer daarover lees je hier.


Zijn de dagen van de president van Peru geteld?

Peru bevindt zich in politiek roerige tijden. Negen maanden na het aantreden van president Pedro Castillo zijn duizenden demonstranten de straat op gegaan om zich tegen de regering uit te spreken en in veel gevallen zijn vertrek te eisen. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend, maar ze houden allemaal verband met de economische crisis waarin het land zich bevindt, die zich vertaalt in inflatie, ongelijkheid en armoede.

De podcast El hilo nodigde journalist Marcelo Rochabrún en politiek analist Gonzalo Banda uit om te praten over de situatie in het Andes-land. Wat begon als een protest tegen de stijging van de brandstofprijzen, mondde uit in demonstraties in heel Peru. De avondklok die Castillo in Lima en Callao uitvaardigde, wakkerde het conflict alleen maar aan en zette de president onder druk. Als je nagaat dat in de afgelopen vijf jaar Peru vijf presidenten heeft gehad, lijkt ook het presidentschap van Castillo geen lang leven beschoren. Een aanrader van redacteur Joep Harmsen.

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven