Over ongebruikelijke personages die absurde gebeurtenissen meemaken

360 Magazine | Amsterdam | 5 januari 2022

De Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Winterbach doorziet met haar ironische, eigenzinnige stijl vlijmscherp de tijdsgeest. Door sommigen wordt haar werk zelfs als profetisch beschouwd.

De Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Winterbach is wereldberoemd en razend populair in eigen land. Lezers én critici kijken reikhalzend uit naar haar volgende roman. De laatste, Die Troebel Tyd, gaat over zoöloog Magrieta Prinsloo die in een existentiële crisis verzeild raakt wanneer ze aan haar echtgenoot twijfelt, mogelijk de verkeerde antidepressiva slikt en tijdens een speurtocht naar haar verdwenen baas op het strand op walvissen stuit.

‘Zodra ik een boek van Winterbach opensla, verwacht ik het onverwachte’, schrijft Karina Magdalena in Cape Times. ‘Ze heeft de gave om de meest ongebruikelijke personages de meest absurde gebeurtenissen te laten meemaken. Het blijkt onmogelijk om niet van haar karakters te gaan houden.’

Volgens de criticus van het Zuid-Afrikaanse Times Live bewijst Winterbach in haar nieuwste boek ‘opnieuw haar opmerkelijke vernuft als romancier’ en geeft ze ‘ook ditmaal blijk van haar eigenzinnige, bijtende humor en haar inzicht in de menselijke psyche’. 

‘Roerig’ uit de titel van het boek moet niet worden verward met ‘donker’

Johan Myburg, recensent voor de Zuid-Afrikaanse nieuwssite Maroela Media, waarschuwt de lezer om “roerig” uit de titel van het boek niet te verwarren met “donker”: ‘De manier waarop Winterbach ironie gebruikt, maakt de leeservaring allerminst tot een sombere. Dit boek is heerlijk averechts, politiek incorrect, grappig op een cynische manier en bovendien meeslepend.’

In The Johannesburg Review of Books legt Patrick Flanery uit dat Winterbach in haar twaalfde roman de ‘huiveringwekkende gekte van de huidige tijdgeest’ blootlegt. De roerige tijden uit de titel verwijzen niet alleen naar de persoonlijke geestestoestand van de hoofdpersoon, maar net zo goed naar ‘klimaatverandering, uitgestorven diersoorten, ongelijkheid, sociale onrust en kunstmatige intelligentie’.  

Het valt Flanery op hoe snel de tijd verstrijkt in de roman en dat Winterbach net als in haar eerdere boeken wetenschappers opvoert die zijn gespecialiseerd in het pre-humane tijdperk: ‘Dat kan geen toeval zijn. Misschien kunnen zij ons iets vertellen over het verloop van de geschiedenis en waar we met z’n allen naar toe gaan.’

Die Troebel Tyd van Ingrid Winterbach, door Robert Dorsman in het Nederlands vertaald als Roerige Tijden, verscheen begin december bij Zirimiri Press.

Door Diederik Samwel

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven