Packagedeal binnen Afrikaanse familietraditie

360 Magazine | Amsterdam | 3 maart 2021

Geheel in de lijn van hun illustere (groot)vader, wereldwijd beschouwd als de grondlegger van de Afrobeat, nemen Femi en Made Kuti zingend en swingend stelling tegen de vele misstanden in Afrika.

Femi en Made Kuti, respectievelijk de zoon en de kleinzoon van de Nigeriaanse muzieklegende Fela Kuti (1938-1997), houden de familietraditie van jazz, Afrobeat en activisme in ere. Als unicum in de muziekgeschiedenis presenteren ze allebei tegelijk een nieuw album dat onder de noemer Legacy + als één pakket wordt uitgebracht. 

Geheel in de lijn van hun illustere (groot)vader, wereldwijd beschouwd als de grondlegger van de Afrobeat, nemen ze zingend en swingend stelling tegen de vele misstanden in Afrika. De songtitels van Femi Kuti (58) laten daar geen enkel misverstand over bestaan, schrijft Jim Gilchrist in The Scotsman: Stop The Hate, Land Grab en Show Of Shame. ‘Maar de arrangementen zijn minstens zo veelzeggend: fonkelende keyboards, glorieus en funky trompetgeschal en rusteloze ritmes.’

Made Kuti (26) sluit daar volgens de recensent perfect op aan door met ‘dwingende hoorns en een bitterzoet kinderkoor zijn beklag te laten horen over kinderarmoede en seksueel misbruik’.

‘Waar vader Femi kiest voor de scherpe, satirische en meer conventionele stijl, gaat Made een stap verder’

Voor Taiwo Okanlawon van het Nigeriaanse dagblad P.M. blijven beide muzikanten trouw aan de jazzy Afrobeat. ‘Maar waar vader Femi kiest voor de scherpe, satirische en meer conventionele stijl, gaat Made een stap verder met een manifest voor de vrijheid waarbij hij de grenzen van het genre verkent.’

Ammar Kalia van The Guardian heeft een voorkeur voor de plaat van de jongste Kuti. Die ziet volgens hem kans het belang van Afrobeat te illustreren door de ‘ritmische kracht van hiphop samen te brengen met de muziektraditie van zijn grootvader, om zo de aanklacht tegen racisme, corruptie en verdeeldheid met hernieuwd elan uit te dragen’.

De criticus van The Morning Star beschrijft een ‘magnifiek’ dubbelalbum en voorziet een ‘gouden toekomst voor de muziekdynastie van de familie Kuti’. 

De albums Stop The Hate van Femi Kuti en For(e)ward Made Kuti zijn vanaf begin februari samen verkrijgbaar als Legacy +

Diederik Samwel

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven