Revolutionaire muziek waarop je kunt dansen

360 Magazine | Amsterdam | 14 april 2021

Noname kondigt nieuw album aan met een politiek geladen nummer. De MC combineert grappige terzijdes met verschroeiend sociaal commentaar.

In 2016 maakte Noname, een pseudoniem van Fatimah Warner, furore toen ze debuteerde met Telefone, een ‘levendige, soulrijke verzameling jazz-rap’ die haar op de kaart zette als een van de opkomende MC’s uit Chicago, samen met bijvoorbeeld Chance The Rapper en Saba.

Haar tweede LP, Room 25, bewees dat ‘haar liedjes niet alleen memorabel zijn, maar ook noodzakelijk’, vindt de site The A.V. Club. Beide platen getuigen volgens The Guardian van tot een ‘glibberig identiteitsgevoel in een overweldigende, onrechtvaardige wereld’.

Meer nog dan de politieke boodschap vallen haar spokenwordskills op: ‘Woorden tuimelen uit haar mond alsof ze volledig gevormd op het puntje van haar tong hebben liggen wachten.’ Ze combineert grappige terzijdes met verschroeiend sociaal commentaar, en ‘vindt poëzie en politiek in de ruimtes daartussen’. 

‘Bewonderenswaardig – en belangrijk – dat de politiek in haar muziek leeft’

Vorige maand kondigde de artiest met ‘Rainforest’ haar nieuwe album aan, dat ‘ergens dit jaar’ zal verschijnen. Het nummer gaat over sterfelijkheid, kapitalisme en het verlangen naar huid-op-huidcontact. 

Je hebt wel wat achtergrondinformatie nodig om Warners vele toespelingen op waarde te kunnen schatten, schrijft Rolling Stone zowel Marx als Oprah Winfrey als Toni Morrison als Claudia Jones als Nina Simone en vele anderen komen in haar nummers aan bod. Maar het is ‘bewonderenswaardig – en belangrijk – dat de politiek in haar muziek leeft. (…) Of je nu aan de frontlinie van de revolutie staat of gewoon wilt dansen, of misschien allebei, Rainforest is een prachtige plaat van een zeldzame MC met een ongelooflijk gevoel voor tact, een relevante blik en een groot hart.’

Door Laura Weeda

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven