Uit je frustratie in een klachtenkoor & Meer tips

© Mike Clarke / AFP
360 Magazine | Amsterdam | 25 september 2021

Het begon als een gedachtespinsel om negativiteit om te zetten in iets positiefs, inmiddels is het een wereldwijd fenomeen: het klachtenkoor, waarin mensen al zingend hun ergernis uiten. Verder: Het zeer moedige en indringende verhaal van ouders van ‘school shooters’ & Meer aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Klaagzang in koor

‘In publieke sauna’s vragen mensen nooit of je er mee instemt dat ze water op de kachel gieten.’ ‘Oude bossen worden omgehakt en veranderd in toiletpapier, maar op toiletten ontbreekt altijd papier.’ Redacteur IJsbrand van Veelen stuitte bij toeval op een fenomeen dat al zo’n vijftien jaar bestaat: het Finse Klachtenkoor.

Het begon allemaal tijdens een winterse wandeling van Tellervo Kalleinen en Oliver Kochta-Kalleinen in Helsinki. Ze spraken over de enorme hoeveelheid energie die mensen verspillen aan klagen en ze vroegen zich af of die energie niet was om te zetten in iets anders, iets positiefs. Dat de gedachte aan een koor opkwam is niet zo vreemd, want het Fins kent de uitdrukking valituskuoro, oftewel klachtenkoor, een term die wordt gebruikt voor situaties waarin veel mensen tegelijkertijd klagen. Kalleinen en Kochta-Kalleinen besloten de uitdrukking letterlijk te nemen en een echt koor te organiseren waarin mensen zingen over hun klachten. En zo geschiedde. 

In 2014 bestonden er wereldwijd al 140 klachtenkoren

Het Finse tweetal begon in het Britse Birmingham en in 2014 bestonden er wereldwijd al 140 klachtenkoren in onder meer Helsinki, St. Petersburg, Hamburg, Berlijn, Boedapest, Chicago, Singapore, Kopenhagen en Tokio. 

Het optreden van koren verliep niet altijd probleemloos. Zo kwam het Singapore Complaints Choir in politieke problemen toen de autoriteiten het verbood om in het openbaar op te treden. De zaak werd zelfs besproken in het Singaporese parlement. In Hongkong waren er zoveel klachten dat er een speciale Symfonie der Klachten van 45 minuten werd uitgevoerd. Keulen heeft tot nu toe het grootste koor met meer dan 150 zangers, terwijl ergens in de Canadese bossen het enige eenpersoons klachtenkoor bestaat, aldus de website van Complaints Choir Worldwide

Hoe het koor uit het vaderland van de bedenkers het doet, hoor en zie je hier: ‘Waarom worden mensen gek als er producten in de uitverkoop zijn?’ En: ‘We verliezen altijd van Zweden met hockey en het Songfestival.’


Bourse de Commerce

‘De Pinault Collection in Parijs is een absolute aanrader: de installatie van Urs Fischer in de Rotunda, het monumentale hart van de Bourse de Commerce, vond ik indrukwekkend!’ schrijft art director Majel van der Meulen. Untitled (2011) van de Zwitserse kunstenaar is een levensgrote replica van een beroemd beeld uit de maniëristische periode: Giambologna’s De ontvoering van de Sabijnse vrouwen (1579-1582), die de kunstenaar heeft vervaardigd van kaarsen die op de eerste dag van de tentoonstelling, bij de opening van de Bourse de Commerce, zijn aangestoken. Als de kaarsen zijn opgebrand is het kunstwerk verworden tot een hoopje kaarsvet.

Maurizio Cattelan beheerst als geen ander de kunst van het provoceren

De Bourse de Commerce – Pinault Colletion presenteert, in samenwerking met BingeAudioFR, vanaf 24 september ook een podcast over hedendaagse kunst. Ça a commencé comme ça vertelt de verhalen van grote hedendaagse kunstenaars wier werken ons iets vertellen over onze tijd, over de maatschappij waarin wij leven. Met in de eerste aflevering Maurizio Cattelan, die met zijn artistieke interventies als geen ander de kunst van het provoceren beheerst.

IMG 3822 2
Vanaf de balustrade in de voormalige graanopslag van Parijs wordt de bezoeker geobserveerd door de duiven van Maurizio Cattelan. – © Majel van der Meulen

Het werk van beide kunstenaars is nog tot 31 december te zien in de Bourse de Commerce.


Wat als je kind een massamoord pleegt?

De documentaire Raising a School Shooter is het zeer moedige en indringende verhaal van ouders van wie het kind de dader was van een schietpartij op school, aldus Arthur van der Meeren. De film, die op 19 september te zien was op de VRT, probeert een antwoord te vinden op de vraag: Hoe geef je deze nachtmerrie een plaats in je leven?

Raising a School Shooter is nog tot en met 18 september terug te kijken op vrt.be.


De slager van Colombia

Van school shooters naar een andere massamoordenaar: de slager van Colombia.

De Colombiaanse journalist Daniel Mendoza lanceerde in 2020 de webserie El Matarife (De slager), waarin op innovatieve en gedurfde wijze wordt verhaald over de samenzwering tussen politici, drugshandelaren en paramilitairen.

Volgens Mendoza is voormalig president Álvaro Uribe de capo dei capi van de narcopolitiek

Gebaseerd op zijn eigen onderzoek en dat van andere Colombiaanse journalisten, ontrafelt Mendoza in zijn YouTube-documentaire de duistere relaties tussen de macht en de onderwereld, en wijst met de vinger naar de man die volgens hem de capo dei capi van de narcopolitiek is: voormalig president (2002-2010) en nu senator Álvaro Uribe, de hoofdrolspeler in een serie die de Colombiaanse politiek op haar grondvesten heeft doen schudden. De documentairereeks, bestaande uit korte afleveringen van nog geen 10 minuten, heeft al miljoenen Colombianen bereikt (met in totaal zo’n 35 miljoen views op YouTube), schrijft de Spaanse krant El Público in een zeer lezenswaardig interview met Mendoza. Een aanrader van redacteur Joep Harmsen.

De eerste paar afleveringen zijn nu ook met Engelse ondertiteling te bekijken.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven