Van papieren vliegtuigje tot drone

360 Magazine | Amsterdam | 18 augustus 2023

Het papieren vliegtuigje is onmisbaar geweest voor de ontwikkeling van drones, schrijft Popular Mechanics. Om het geheim van een stabiele vlucht te kunnen begrijpen, is een vliegtuigje van papier de ideale testcase. De tips voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

De hogere wiskunde achter een papieren vliegtuigje

Papieren vliegtuigjes vouwen, wie doet dat nog? Blijkt dat ook daar een wereldkampioenschap voor bestaat. De kunst is dan om het A-4tje zo te transformeren dat het een wereldrecord kan breken voor de langste vlucht (27,6 seconden), of voor de langste afstand (63,19 meter). Kleine aanloop, strakke worp en sierlijke landing, graag. Waar wij gestopt zijn met vouwen is de wetenschap verdergegaan. Het tijdschrift Popular Mechanics beschrijft hoe belangrijk de rol van het papieren vliegtuigje is en is geweest bij de ontwikkeling van de dronetechnologie. Een aanrader van editor at large Katrien Gottlieb.

Takuo Toda, voorzitter van de Japanse Origami Vliegtuig Associatie (ja, die bestaat) raakte geïnspireerd door Shinji Suzuki die die papieren vliegtuigjes wilden lanceren vanaf het Internationaal Ruimtestation om de terugkeerdynamica te bestuderen. Toda haalde het bestuur van het bergdorp Jinseki-Kogen over om een 85 meter hoge toren te bouwen voor hobbyisten. Iedereen lachte hem uit. Maar zo gek was dat idee niet. Want het aerodynamische principe is enorm leerzaam om te gebruiken voor de ontwikkeling van drones, dat bewijst het huidige onderzoek van de Cornell University naar de mechanica van de zweefvliegtuigjes van papier, gepubliceerd in de Journal of Fluid Mechanics (ja, dat bestaat ook).

Ze plaatsen bijvoorbeeld gewichtjes op de vleugels om het zwaartepunt aan te passen en analyseren vervolgens hoe deze aanpassingen de vlucht beïnvloeden. Als de gewichten te dicht bij het midden van het vel papier worden geplaatst, zwabberen de zweefvliegtuigjes ongecontroleerd naar de grond. Als de gewichten te ver naar voren worden geplaatst, duiken ze onmiddellijk naar beneden. Lijkt op het eerste gezicht geen hogere wiskunde. Maar om het geheim van een stabiele vlucht te kunnen begrijpen zijn dergelijke experimenten met de papieren versies onontbeerlijk. Bovendien is het zoeken naar het evenwichtsmiddelpunt eenvoudig uitvoerbaar. Laat het knutselwerkje tussen duim en wijsvinger balanceren, wel eerst volgens de regels van de papierenvliegtuigexperts vouwen, en het zwaartepunt is zo gevonden.


Rampenkapitalisme

Met stijgende verbijstering las redacteur IJsbrand van Veelen het artikel ‘Why was there no water to fight the fire in Maui?’ van Naomi Klein en Kapuaʻala Sproat voor The Guardian. Met dezelfde scherpe, analytische blik waarmee Klein in haar boeken No Logo en The Shockdoctrine internationaal furore maakte, kijken de auteurs naar het inferno van afgelopen week op het Hawaiiaanse eiland Maui. Wat schuilt er achter het drama? Hoe zat het met de eigendomsverhoudingen en wie probeert er nu te profiteren van de ellende, door de ranzige regels te volgen van disaster capitalism – misbruik van rampen om er zelf beter van te worden?

Toen het tijd was om branden te blussen, zaten sommige brandslangen zonder water. Hoe kan dat?

‘Overal op Maui glanzen de golfbanen smaragdgroen, slagen hotels erin hun zwembaden te vullen en slaan bedrijven water in om door te verkopen aan luxe landgoederen. Maar toen het tijd was om branden te blussen, zaten sommige brandslangen zonder water. Hoe kan dat? De reden is de langlopende strijd om de kostbaarste natuurlijke hulpbron van West-Maui: water. Daarom pakte Tereari’i Chandler-‘Īao op dinsdag 8 augustus, toen ze op de vlucht sloeg voor de branden in Lahaina, een tasje met kleren, wat eten en iets onconventioneels: een doos vol vergunningsaanvragen voor watergebruik.’

Zo beginnen de auteurs hun analyse van de jarenlange strijd om water op het eiland tussen de inheemse bevolking enerzijds en grote bedrijven en projectontwikkelaars anderzijds. Een strijd met desastreuze gevolgen. Zelfs nu – op het hoogtepunt van de ellende – proberen ondernemers, ogenschijnlijk gesteund door gouverneur Josh Green van Hawaï, een slaatje uit de situatie te slaan.

Lees ook:


Vijf verdiepende leestips

» In Le Monde stond deze week een artikel dat zo door kan als script voor de serie Mocro Maffia. De Franse politie was achter de ontvoering van de Nederlandse drugsbaron Jamal B. alias Partymaster gekomen door uitgelekte berichten met Franse compagnons en kreeg zo inzicht in hoe verweven de Nederlandse ‘mocro maffia’ is met het Franse criminele circuit. De Nederlandse drugsbaron werd ontvoerd in Marbella, door acht mannen vermomd als politieagenten. ‘Van Jamal B. is sindsdien niets meer vernomen. Zijn handlangers zijn hun ‘Partymaster’ kwijt. Maar in narcokringen kan zo’n ontvoering niet lang onbeantwoord blijven’, leidt Le Monde de thriller in.

» Afrika staat op het punt een grote speler te worden op de energiemarkt, schrijft The Economist in een diepgaand artikel. Het continent heeft alles om een grote bijdrage te leveren aan de energietransitie: aardgas, zon en wind. Of Afrikaanse landen het lukt om dit op een economisch rendabele manier uit te baten en of de gewone Afrikaan hiervan profiteert, is nog maar de vraag, aldus het zakenblad.

» Hongkongse dissidenten die naar het buitenland zijn gevlucht, blijven last houden van intimidatie door de autoriteiten. Zo worden hun familieleden opgepakt en ondervraagd en staat er vaak een prijs op hun hoofd. Allemaal met als doel om Hongkongers die in het buitenland wonen ervan af te houden om zich uit te spreken voor democratie en tegen de groeiende invloed van China, laat een sterke reportage van The Guardian zien. Het Britse dagblad spreekt van ‘maffiapraktijken’.

» Als er tegenwoordig oorlog in het nieuws komt, gaat het meestal over Oekraïne. Soms haalt de burgeroorlog in Syrië het nieuws, of af en toe het geweld in Jemen of Myanmar. Maar over de Democratische Republiek Congo hoor je weinig, aldus het Zwitserse Neue Zürcher Zeitung. Toch zijn er in de burgeroorlog die aldaar woedt al miljoenen mensen omgekomen. Waarom is de oorlog in Congo zo complex en schijnbaar onoplosbaar?

» India is ’s werelds grootste exporteur van mensenhaar voor pruiken en haarstukjes, maar door ongereguleerde smokkel via Bangladesh en Myanmar raakt deze sector in gevaar. Het bezorgt de Indiase douane ‘hoofdpijn’, aldus South China Morning Post in een levendig geschreven reportage over de sector in het nauw.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven