Verhuizen was nog nooit zo leuk

360 Magazine | Amsterdam | 3 december 2021

De verhuissimulator Unpacking is een klein spel met grote betekenis, aldus de internationale gamekritiek. Het Australische ontwerp levert een diepgaande game-ervaringen op.

Verhuizen staat in de top 3 stressvolle gebeurtenissen – samen met het verlies van een dierbare en een scheiding. Je moet voortdurend beslissingen maken, gaat door allerlei nostalgische emoties en kunt tijdenlang niet bij je spullen. En veel mensen zijn toch al niet dol op verandering. Maar met het spel Unpacking, schrijft Keith Stuart van The Guardian, wordt ‘moving houses’ meer ‘moving’ dan ooit. Het vertaalt alle genoemde kenmerken op een ‘prachtige, rustgevende’ manier, waarbij de speler gaandeweg vrijwel zonder enige tekst het leven van de hoofdpersoon kan reconstrueren. Dat er verschillende interpretaties mogelijk zijn, sluit mooi aan op deze tijd waarin iedereen zijn eigen waarheid heeft.

‘De game vertelt geen verhaal, we krijgen enkel fragmenten, een handvol stukjes van een veel grotere puzzel,’ schrijft gamesite Kotaku, die Unpacked, gemaakt door de Australische studio Witch Beam, geniaal noemt. Door de opzet zijn er geen foute antwoorden – het enige wat je verkeerd kunt doen is boeken op de grond laten liggen, of koekjes in een la opbergen. Daarmee doet het spel, in de woorden van recensent Luke Plunkett, denken aan een ‘rorschachtest gesponsord door Marie Kondo’. Stuart spreekt van een klein spel met grote betekenis, dat hem bovendien veel leerde over zijn eigen leven, smaak, ervaringen en relaties en ‘een van de diepgaandste en ontroerendste ervaringen [opleverde] die ik ooit had tijdens het spelen van een videogame’.

Unpacking is begin november uitgekomen.

Door Laura Weeda

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven