Waarom Finnen zo gelukkig zijn

360 Magazine | Amsterdam | 8 december 2023

Finnen zijn het gelukkigste volk op aarde én in het land zijn drie miljoen sauna’s. Toeval of zit daar een verband? The Guardian zocht het uit. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

In de sauna is iedereen gelijk

In een mooi artikel in The Guardian werpt auteur Miranda Bryant licht op de intrigerende saunacultuur in Finland, die diep geworteld is in het dagelijks leven en bijdraagt aan het geluk van het land. Bryant verkent de rol van openbare sauna’s in steden als Tampere en Helsinki, waar ze niet alleen dienen als fysieke ontspanningsruimtes, maar ook als sociale ontmoetingsplaatsen en toevluchtsoorden om te reflecteren op het leven. Een aanrader van redacteur Joep Harmsen.

Het concept van löyly, de intense hitte in de sauna, beschrijft Bryant als een spirituele ervaring die de Finse sauna-ervaring uniek maakt. Een van de geheimen achter het hoge geluksniveau in Finland is misschien wel dat in Finse sauna’s verschillende leeftijden en achtergronden samenkomen, en letterlijk al hun verschillen afwerpen en een handdoekje omslaan.


In de steek gelaten

France, France Brel. Zo moest ze heten, besloot haar vader, de Belg Jacques Brel (1929-1978), een van de grootste Franstalige zangers van de de twintigste eeuw. Het was juni 1953 en Brel was op weg van Brussel naar Parijs om de eerste grote stappen te zetten op weg naar stardom. In afwachting van Brels vertrekkende trein wierp de hoogzwangere Thérèse, zijn vrouw, op het perron nog tegen dat ze toch Marianne hadden afgesproken? Brel dacht even na en zei toen: Nee, France. Veel beter. Dat brengt geluk. Want daar in Frankrijk ligt mijn toekomst.

Op 12 juli 1953 werd zijn tweede dochter geboren: France Brel. De grootste triomf van haar vader, het hartverscheurende Ne me quitte pas uit 1959, zou voor haar altijd een bittere nasmaak houden, want Brel liet zelf nogal wat naasten in de steek, of liet ze op z’n minst wachten, zoals ook zijn dochter France. Toch beheert zij met verve sinds jaar en dag de nalatenschap van haar vader als directeur van de Fondation Jacques Brel. Dit jaar verscheen, nadat ze al eerder twee boeken over hem publiceerde, het eerste deel van de biografische reeks Chronique d’une vie over haar vader. Vanwaar die passie voor een vader die haar eigenlijk in de steek liet? Dat wilde Süddeutsche Zeitung weten, las redacteur IJsbrand van Veelen in deze onvolprezen Duitse krant. De antwoorden op die vraag lees je hier.


Drie verdiepende leestips

» De Europese tak van Politico onthult in een reconstructie de inspanningen van rechtse krachten om de Europese Green Deal te ondermijnen. De politieke nieuwssite zoomt in op parlementariër Sarah Wiener van de Oostenrijkse Groenen. Onder zware druk van lobbyisten en desinformatiecampagnes besluit zij te stemmen voor versoepeling van regelingen uit de Green Deal.

» Het zal weinigen zijn ontgaan: De Amerikaanse diplomaat Henry Kissinger overleed onlangs op honderdjarige leeftijd. Vele regeringsleiders, zoals Mark Rutte, spraken vol lof over de inspanningen van Kissinger op het internationale toneel, maar veel mensen in Latijns-Amerika en Azië hebben toch een ander beeld van de voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse zaken. Dat schrijft ook de Chileense schrijver Ariel Dorfman in El País. Kissinger was de drijvende kracht achter de militaire staatsgreep van Pinochet in Dorfmans vaderland.

» New Statesman interviewde Booker Prize-winnaar Paul Lynch. De Ier verzet zich tegen de typering van zijn roman Prophet Song als ‘politiek’. In zijn roman is Ierland ten prooi gevallen aan het fascisme en breekt er een burgeroorlog uit.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven