Amerikaanse justitie treedt op tegen Chinese inmenging

© Wes Hicks / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 18 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Tunesië: oppositieleider Rached Ghannouchi gearresteerd

» Qatargate: Europees Parlement herziet lobbyregels voor ex-leden

Chinees ‘politiebureau’ in New York is opgerold

De Amerikaanse justitie maakte maandag de arrestatie van twee verdachten bekend en vaardigde tientallen aanklachten uit om clandestiene Chinese politieoperaties in het buitenland tegen te gaan, waaronder een filiaal dat midden in New York opereert, bericht New York Post.

De twee verdachten werden gearresteerd in verband met een onderzoek van de federale politie naar een Chinees ‘politiebureau’, een structuur die is ontworpen om dissidenten te controleren en onder druk te zetten, vertelde openbaar aanklager Breon Peace tijdens een persconferentie.

Clandestiene Chinese politiebureaus zijn in meerdere westerse landen aan de kaak gesteld

In een afzonderlijk onderzoek worden vierendertig Chinese ‘ambtenaren van het ministerie van Openbare Veiligheid’ aangeklaagd wegens hun betrokkenheid bij een ‘cel’ die ‘een trollenfarm op internet’ runde, aldus Peace. Deze groep ‘creëerde een groot aantal valse onlineaccounts met als doel het verspreiden van Chinese staatspropaganda om kritische geluiden over Beijing te smoren’, schrijft New York Post.

De aanwezigheid van clandestiene politiebureaus is in andere westerse landen, zoals Canada, Tsjechië en zelfs Nederland, aan de kaak gesteld en voedt beschuldigingen van spionage aan het adres van Beijing, dat enige betrokkenheid ontkent.

Lees ook:

Recent verschenen