Burkina Faso geteisterd door jihadistisch geweld: 42 doden bij aanval

© Legnan Koula/EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 17 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Polen verbiedt de invoer van graan uit Oekraïne om eigen boeren te beschermen

» Burgeroorlog dreigt in Soedan: dit weekend zijn al 83 doden gevallen

Het Afrikaanse land heeft opgeroepen tot algehele mobilisatie

In het noordoosten van Burkina Faso zijn tweeënveertig militairen omgekomen bij een aanval door een nog onbekende groep, meldt Anadolu Agency. De afgelopen maanden vinden er in de regio veel aanvallen plaats door jihadistische groeperingen gelieerd aan Islamitische Staat en Al-Qaida. Het is waarschijnlijk dat ook zij achter deze aanval zitten.

Er zijn al tienduizenden vrijwilligers geworven voor de strijd tegen terrorisme

Eerder deze maand kwamen in dezelfde regio van het Afrikaanse land nog vierenveertig burgers om het leven toen hun dorpen midden in de nacht werden aangevallen door gewapende mannen. Na deze aanval kondigde de regering van Burkina Faso een algehele mobilisatie aan, om het aanhoudende jihadistische geweld in het land de kop in te drukken. Inmiddels zijn er al tienduizenden vrijwilliger geworven om mee te helpen in de strijd tegen het terrorisme.

Burkina Faso kampt al jaren met jihadistisch geweld en een groot deel van het grondgebied is inmiddels onder controle van milities. Dat heeft geleid tot twee staatsgrepen in 2022, beide keren door legerofficieren die vonden dat de regering te weinig deed om het jihadisme het hoofd te bieden. Momenteel heeft legerkapitein Ibrahim Traoré de leiding over het land, nadat hij de macht overnam van Paul-Henri Damiba.

Lees ook:

Recent verschenen
Untitled design 1

De beste non-fictie van juni

360 Magazine | Amsterdam
Rebels copy

Agenda

360 Magazine | Amsterdam
richard gad 1 baby reindeer 6617fce47e58e

Gerecenseerd

360 Magazine | Amsterdam