Na staatsgreep in Burkina Faso vragen demonstranten Rusland om hulp

© Olympia De Maismont / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 27 januari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duitsland: gezamenlijke coming out van katholieke lhbti’ers

» Schrijver Maya Angelou is eerste zwarte vrouw op Amerikaanse munt

Het leger heeft de macht gegrepen in Burkina Faso


‘De ochtend na de staatsgreep in Burkina Faso had een menigte feestvierders die de militaire machtsovername vierden op het stoffige hoofdplein van de hoofdstad, twee boodschappen voor de buitenwereld: nee tegen Frankrijk, en ja tegen Rusland’, schrijft The New York Times.

Maandag vond er in het West-Afrikaanse land een coup plaats waarbij het leger de burgerregering afzette en de president gevangenzette. Sympathisanten van de staatsgreep zijn het beu dat hun regering en Frankrijk er niet in slagen het geweld van islamitische militanten te stoppen en roepen nu Rusland op om in te grijpen.

Sinds 2016 zijn er door het geweld 1,4 miljoen mensen op de vlucht geraakt, dat tweeduizend mensen het leven heeft gekost en twee derde van het land heeft gedestabiliseerd.

‘Veel deelnemers aan het protest zeiden dat ze geïnspireerd waren door de Russische interventie in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar Russen de president bewaken, Russische bedrijven diamanten delven en Russische huurlingen vorig jaar een islamistisch offensief afsloegen’, aldus NYT. Recenter verleenden de Russen bovendien militaire steun aan Mali, het land ten noorden van Burkina Faso.

Het is vooralsnog onduidelijk of het militaire bewind de hulp van Rusland zal inroepen.

Lees ook:

Recent verschenen