Schrijver Maya Angelou is eerste zwarte vrouw op Amerikaanse munt

© Courtesy of the U.S. Mint

360 Magazine

| Amsterdam | 27 januari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duitsland: gezamenlijke coming out van katholieke lhbti’ers

» Na staatsgreep in Burkina Faso vragen demonstranten Rusland om hulp

Maya Angelou op Amerikaans kwartje

Dichter, schrijver en activist Maya Angelou is de eerste zwarte vrouw die op een Amerikaanse munt, het kwartje, verschijnt, bericht ArtNet News. De munt met haar beeltenis kwam vorige week in omloop als onderdeel van het American Women Quarters-programma. Dat brengt de komende vier jaar speciale munten uit ter ere van bijzondere Amerikaanse vrouwen.

Angelou, die in 2014 op zesentachtigjarige leeftijd overleed, wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Amerikaanse dichters van de twintigste eeuw. De munt toont Angelou met opgeheven armen tegen een achtergrond van zonnestralen. De contouren van haar lichaam worden gespiegeld in het silhouet van een vliegende vogel achter haar, een verwijzing naar I Know Why the Caged Bird Sings uit 1969, de schrijnende en veelgelezen memoires over haar jeugd. Het muntontwerp is van de Amerikaanse kunstenaar Emily S. Damstra.

Andere vrouwen die dit jaar worden geëerd, zijn onder meer de Chinees-Amerikaanse filmster Anna May Wong, astronaut Sally Ride, Cherokee-activiste Wilma Mankiller en voorvechter voor vrouwenrechten Nina Otero-Warren.

Lees ook:

Recent verschenen