Burkina Faso: minstens 51 soldaten gedood bij terreuraanval

© Olympia De Maismont / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 21 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Doden en honderden gewonden na nieuwe aardbevingen in Turkije en Syrië

» Bijna de helft van Franse volwassenen is te zwaar

Burkina Faso gaat al lange tijd gebukt onder jihadistisch geweld

In Burkina Faso zijn vrijdag eenenvijftig soldaten gedood die in een hinderlaag waren gereden van vermoedelijke jihadisten, verklaarde het Burkinese leger maandagavond. De aanval vond plaats in het noorden van het land. Daarbij zouden ook honderdzestig jihadisten zijn omgekomen, bericht L’Observateur Paalga.

Kapitein Ibrahim Traoré, de overgangspresident die op 30 september 2022 met een staatsgreep aan de macht kwam, heeft zich ten doel gesteld de ongeveer veertig procent van het grondgebied dat in handen is van gewapende groepen die banden hebben met Al-Qaida en Islamitische Staat, te ‘heroveren’. Maar sinds Traoré aan de macht is, zijn de aanslagen die aan deze groepen worden toegeschreven alleen maar toegenomen.

‘Het leger is nog geen onoverwinnelijke armada geworden’

‘De tragedie van afgelopen vrijdag heeft een einde gemaakt aan het idee dat de gewapende terreurgroepen voortaan de burgerbevolking zouden aanvallen in plaats van onze troepen. Weliswaar doet het leger al enige tijd stevige aankopen (gevechtshelikopters, drones, et cetera), maar het is nog geen onoverwinnelijke armada geworden’, merkt L’Observateur Paalga op.

‘Men had zeker niet zo naïef moeten zijn om te verwachten dat IB [Ibrahim Traoré] het onkruid zou rooien dat jaren de tijd heeft gehad om wortel te schieten’, besluit het Burkinese dagblad.

Lees ook:

Recent verschenen