Amnesty: Iran heeft gevangenissen veranderd in ‘killings fields’

© Claire Série / bePress Photo Agency

Voice of America

| Washington D.C. | Boris van der Spek | 04 april 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Franse oud-premier en mogelijke presidentskandidaat onderzocht voor corruptie

» Na protesten mag pro-Koerdische kandidaat toch burgemeester in Turkije worden

Volgens de organisatie zijn vorig jaar 853 mensen geëxecuteerd

Iran heeft zijn gevangenissen veranderd in ‘killing fields’. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag, zo citeert Voice of America. Volgens Amnesty zijn in 2023 minstens 853 mensen geëxecuteerd, waarvan meer dan de helft op grond van drugsgerelateerde aanklachten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Amnesty riep op tot sterkere internationale druk, om de stijging van het aantal executies een halt toe te roepen, anders zouden ‘duizenden’ mensen de komende jaren kunnen worden opgehangen. Het cijfer voor 2023 lag 48 procent hoger dan het jaar. Twee andere NGO’s, Iran Human Rights (IHR) en Together Against the Death Penalty (ECPM), publiceerden vorige maand een rapport waarin het iets lagere aantal van 834 geëxecuteerde mensen in 2023 werd vermeld.

De stijging van het aantal executies volgt op de protesten die in september 2022 uitbraken in Iran. Negen mensen zijn ter dood gebracht in zaken die verband houden met de protesten. Amnesty zei dat dit jaar niets is veranderd: tot 20 maart zijn er al minstens 95 executies geregistreerd.

Recent verschenen