Na protesten mag pro-Koerdische kandidaat toch burgemeester in Turkije worden

© Murat Kocabas / SOPA Images / Sipa USA

Al Jazeera

| Doha | Boris van der Spek | 04 april 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Amnesty: Iran heeft gevangenissen veranderd in ‘killings fields’

» Franse oud-premier en mogelijke presidentskandidaat onderzocht voor corruptie

In eerste instantie was de overwinning van Zeydan nietig verklaard

DEM, de pro-Koerdische partij van Turkije, zei woensdag dat de Hoge Kiesraad een burgemeestersverkiezingswinnaar in de oostelijke stad Van alsnog heeft erkend. Dat schrijft Al Jazeera. Abdullah Zeydan van de DEM-partij behaalde zondag ruim 55 procent van de stemmen in Van bij de lokale verkiezingen, maar werd vervolgens uitgesloten vanwege een eerdere veroordeling.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In plaats van Zeydan besloten regionale autoriteiten dat een kandidaat van de regerende AKP-partij van president Erdogan burgemeester zou worden. Na de beslissing braken in de hele provincie Van, die aan de oostgrens van Turkije met Iran ligt, gewelddadige protesten uit. Ook elders in Turkije braken demonstraties uit, waarbij tientallen mensen werden gearresteerd.

De DEM wordt door Erdogan al langer beschuldigd van banden met de Koerdische militante beweging PKK. Hij liet al vaker Koerdische burgemeesters vervangen door regeringsgezinde leiders. Na de resultaten van afgelopen weekend, waarbij de AKP van Erdogan enorm verloor, lijkt de macht van de president tanende.

Recent verschenen