Argentinië: 19 ex-legerofficiers veroordeeld voor misdaden tegen menselijkheid

© Juan Mabromata / AFP Photo

360 Magazine

| Amsterdam | 07 juli 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nigeria: honderden gevangenen ontsnappen na gewapende aanval

» Einde premierschap Johnson in zicht na opstappen ministers

Hoofdrolspelers van Vuile Oorlog eindelijk berecht

Een rechtbank in Argentinië heeft negentien voormalig militaire officieren tot lange gevangenisstraffen veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Argentijnse militaire dictatuur in de periode 1976-1983. De misdaden omvatten gedwongen verdwijningen, moord, marteling en ontvoering van kinderen, bericht BBC.

Onder de veroordeelden bevond zich ook generaal Santiago Riveros (98), die eerder was veroordeeld voor andere mensenrechtenschendingen. Hij kreeg levenslang nadat hij schuldig was bevonden aan meer dan honderd misdaden.

De rechtbank oordeelde dat er misdaden waren gepleegd tegen zo’n driehonderdvijftig slachtoffers

De vonnissen werden woensdag uitgesproken door de federale rechtbank in de hoofdstad Buenos Aires. De rechtbank oordeelde dat er misdaden waren gepleegd tegen zo’n driehonderdvijftig slachtoffers. De onderzoeksrechters hebben over een periode van meer dan drie jaar ongeveer zevenhonderdvijftig getuigen ondervraagd.

Nadat een militaire junta onder leiding van generaal Jorge Videla op 24 maart 1976 de macht in Argentinië had gegrepen, begon het nieuwe regime een campagne om linkse tegenstanders uit te roeien. Tijdens de ‘Vuile Oorlog’, zoals de campagne bekend is komen te staan, zijn ongeveer dertigduizend mensen vermoord of onder dwang verdwenen.

Lees ook:

Recent verschenen