Nigeria: honderden gevangenen ontsnappen na gewapende aanval

Kola Sulaimon / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 07 juli 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Argentinië: 19 ex-legerofficiers veroordeeld voor misdaden tegen menselijkheid

» Einde premierschap Johnson in zicht na opstappen ministers

Islamitische Staat eist aanval op

Honderden gevangenen, waaronder ongeveer zestig jihadisten, zijn ontsnapt uit een gevangenis in de buurt van Abuja na een aanval die woensdag werd opgeëist door Islamitische Staat (IS). ’Zwaarbewapende mannen vielen dinsdagavond de gevangenis binnen’ nadat ze de muren met explosieven hadden neergehaald, meldde Voice of America (VOA).

De autoriteiten verklaren dat een gevangenbewaarder werd gedood en dat ongeveer zeshonderd gevangenen door de schutters werden bevrijd alvorens door de nationale veiligheidsdiensten te worden teruggedreven. In de gevangenis zaten commandanten van onder meer Ansaru, een aan Al-Qaida gelieerde jihadistische groepering.

President Muhammadu Buhari bezocht de plek woensdagmiddag. ‘De aanval op de gevangenis van Abuja is het recentste incident in een reeks van wijdverspreide gewelddadige aanvallen, gepleegd door gewapende bendes in Nigeria.’

De gevangenis werd woensdag zwaar bewaakt omdat de autoriteiten zijn begonnen met het zoeken naar vermiste gevangenen. Er zouden tot driehonderd ontsnapte gevangenen zijn teruggevonden.

Lees ook:

Recent verschenen