Argentinië: Milei kondigt massale deregulering van de economie aan

© Natacha Pisarenko / AP Photo

Página 12

| Buenos Aires | Joep Harmsen | 21 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» De oorlog in Gaza heeft volgens Hamas 20.000 levens geëist

» Macron ontkent dat omstreden immigratiewet een overwinning is voor extreemrechts

Milei wil meer dan 300 wetten aanpassen

Op woensdag ondertekende de ultraliberale president van Argentinië een decreet dat bedoeld is om meer dan driehonderd wetten te wijzigen of in te trekken, waaronder die over huurprijzen, privatiseringen en arbeidswetgeving. ‘Milei ondertekende een decreet om duizenden rechten te schrappen’, kopt het Argentijnse dagblad Página 12.

‘Het doel is om te beginnen met de wederopbouw van het land, om vrijheid en autonomie terug te geven aan individuen en om te beginnen met het afbouwen van de enorme hoeveelheid regelgeving die de economische groei in ons land heeft tegengehouden, belemmerd en verhinderd,’ verklaarde Javier Milei in een toespraak die werd uitgezonden op radio en televisie.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Dit besluit ‘beperkt de functies van de staat en versterkt de marktkrachten’, merkt het Argentijnse dagblad. De tekst ‘trekt de wet in die de huurprijzen regelt, beperkt het arbeidsrecht en geeft het startsein voor de privatisering van overheidsbedrijven en voetbalclubs’, aldus de krant. Het decreet moet echter nog door het parlement, waar de partij van de president een minderheid heeft.

Na de toespraak van Milei gingen tegenstanders van zijn hervormingen de straat op in Buenos Aires en maakten lawaai door op potten en pannen te slaan en luid te claxonneren. Ook verzamelde een groep demonstranten zich voor het Congres om hun onvrede te uiten. Meer protesten zijn aangekondigd door de vakbonden.

Lees ook:

Recent verschenen