Argentinië: ultrarechtse Javier Milei wint de voorverkiezingen

© Alejandro Pagni / AFP

El País

| Madrid | Joep Harmsen | 14 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Niger: coupplegers wil afgezette president vervolgen voor ‘hoogverraad’

» Ecuador: Christian Zurita gaat vermoorde presidentskandidaat vervangen

Milei rekent af met de traditionele politieke partijen

‘Argentinië heeft gestemd voor de kandidaat die het best de woede verwoordde die zich in jaren van sociaaleconomische achteruitgang heeft opgehoopt: Javier Milei,’ schrijft El País. Milei behaalde een ‘verrassende overwinning’ in de Argentijnse voorverkiezingen van zondag, aldus het dagblad Clarín. De ultraliberale econoom, die zichzelf ‘anarcho-kapitalist‘ noemt, tegen abortus is en klimaatverandering als ‘een hoax’ van links beschouwt, kreeg, met meer dan 96 procent van de stemmen geteld, 30,1 procent van de stemmen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Milei zal het in de presidentsverkiezingen van 22 oktober opnemen tegen Patricia Bullrich, voormalig minister van Veiligheid en aanvoerder van de rechtse oppositie, en Sergio Massa, minister van Economie, namens de regerende peronistische partij. Al jaren wordt de Argentijnse politiek gedomineerd door twee blokken: het peronisme en het rechtse blok. De opkomst van Milei brengt daar verandering in, aldus El País. ‘Met de belofte om een “einde te maken aan de politieke kaste” dwingt Milei de traditionele politieke partijen om zich te bezinnen.’

Argentinië bevindt zich in zwaar economisch weer, met een inflatie die is opgelopen tot 115,6 procent. De zeer impopulaire vertrekkende president, Alberto Fernández, koos ervoor om zich dan ook niet herkiesbaar te stellen.

Lees ook:

Recent verschenen