Argentijnse vicepresident Kirchner krijgt zes jaar

Spencer Platt/Getty Images

360 Magazine

| Amsterdam | 07 december 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Georgia stemt over laatste Senaatszetel

» Hongarije spreekt veto uit over steun Oekraïne

De oud-president van Argentinië was betrokken bij een fraudezaak

De Argentijnse oud-president Cristina Fernández de Kirchner is dinsdag veroordeeld tot zes jaar celstraf. Daarnaast mag ze nooit meer een openbaar ambt bekleden, schrijft Clarín. Voor Kirchner, die werd genoemd als een van de favorieten bij de presidentsverkiezingen, is de uitspraak een forse tegenslag waar ze hoogstwaarschijnlijk tegen in beroep gaat.

Kirchner, die momenteel vicepresident is, zou in haar periode als president tientallen contracten voor openbare werken hebben toegewezen aan een vriend van haar echtgenoot Néstor Kirchner, die zelf van 2003 tot 2007 president van Argentinië was. De projecten werden vervolgens vaak niet voltooid en overheidsinkomsten zouden zijn verduisterd. In totaal zou er met 1 miljard dollar aan aanbestedingen gesjoemeld zijn.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Kirchner de cel in moet, omdat ze als vicepresident immuniteit geniet. Haar hoger beroep kan mogelijk ook lang genoeg duren om een nieuwe kandidaatstelling bij de aankomende verkiezingen te garanderen. In een eerste reactie noemt Kirchner de veroordeling politiek gemotiveerd.

Lees ook:

Recent verschenen