Georgia stemt over laatste Senaatszetel

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 07 december 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Hongarije spreekt veto uit over steun Oekraïne

» Argentijnse vicepresident Kirchner krijgt zes jaar

De Democraten kunnen hun meerderheid in de Senaat vergroten

Hoewel de Congresverkiezingen in de Verenigde Staten allang achter de rug zijn, wordt in de Amerikaanse staat Georgia gestemd over de laatste openstaande Senaatszetel, meldt de Washington Post. Het gaat om de tweede ronde, nadat de zittende Democratische senator Raphael Warnock en zijn Republikeinse rivaal, voormalig football-speler Herschel Walker, in de eerste ronde geen meerderheid wisten te behalen.

De uitslag van de stembusgang zal de verhouding in de Senaat niet veranderen. De Democraten wisten bij de Congresverkiezingen 50 zetels te behalen, waardoor ze, dankzij de doorslaggevende stem van vicepresident Kamala Harris, sowieso al hun meerderheid behouden. Mocht Warnock zijn zetel echter behouden, dan groeit hun overwicht en wordt het makkelijker wetten uit het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen vanaf januari een meerderheid hebben, te blokkeren.

Mochten de Democraten de zetel veroveren, dan wordt het makkelijker federale rechters en opperrechters aan te stellen. Ook kunnen bepaalde wetten makkelijker aangenomen worden.  Dat de tweede ronde leeft onder inwoners van Georgia blijkt wel uit het feit dat ruim 1.8 miljoen mensen reeds via de post gestemd hebben. Woensdag wordt verwacht dat de uitslag binnen zal zijn.

Lees ook:

Recent verschenen