Avondklok in Honduras na reeks moorden

© Orlando SIERRA / AFP

BBC

| Londen | Boris van der Spek | 27 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Grote verrassing bij presidentsverkiezingen in Guatemala

» Leider Wagner noemt opstand een protest tegen regeringsplannen

Vorige week vielen er tientallen doden bij een gevangenisopstand

In Honduras is maandag in verschillende steden een avondklok afgekondigd nadat er binnen vierentwintig uur vierentwintig mensen om het leven kwamen bij schietpartijen. Dat meldt de BBC. Een van de schietpartijen vond plaats in de noordelijke stad Choloma, waar dertien mensen omkwamen toen er geschoten werd tijdens een verjaardagsfeestje in een biljartzaal.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Elders in het noorden, vlak bij de grens met Guatemala, kwamen meerdere mensen om bij drugsgerelateerde schietpartijen. Xiomara Castro, de linkse president van het land, heeft duizend extra agenten en militairen ingezet in de regio om de orde te helpen bewaken. De maatregelen zullen minstens twee weken gelden. In grote delen van het land geldt al langer een noodtoestand om bendegeweld aan te pakken.

Vorige week kwamen zeker zesenveertig vrouwen om bij rellen in een gevangenis in de buurt van de hoofdstad Tegucigalpa. Die rellen waren volgens autoriteiten het gevolg van een hoogoplopend conflict tussen twee grote Centraal-Amerikaanse bendes: MS-13 en Barrio 18. De twee bendes zijn naast Honduras actief in Guatemala, El Salvador en Nicaragua, waar ze zich bezig houden met de smokkel van drugs, wapens en mensen op de route van Zuid-Amerika naar de VS.

Lees ook:

Recent verschenen