Grote verrassing bij presidentsverkiezingen in Guatemala

© Johan Ordonez / AFP

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 27 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Leider Wagner noemt opstand een protest tegen regeringsplannen

» Avondklok in Honduras na reeks moorden

Bernardo Arévalo gaat met Sandra Torres naar de tweede ronde

De presidentsverkiezingen in Guatemala hebben een grote verrassing opgeleverd. Maandag maakte de kiescommissie in het Centraal-Amerikaanse land bekend dat naast Sandra Torres de democraat Bernardo Arévalo naar de tweede ronde gaat, zo meldt The Guardian. Onafhankelijke experts noemen het sterke optreden van Arévalo een verrassend lichtpuntje in een fel bekritiseerd verkiezingsproces.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Door onderdrukking van media en rechters en het uitsluiten van presidentskandidaten van de oppositie zag de bevolking de verkiezingen in Guatemala als een farce, gezien het feit dat meer mensen nulo (ongeldig) of blanco stemden dan voor Sandra Torres, de kandidaat met de meeste stemmen. Torres is de voormalig first lady tegen wie verschillende corruptieonderzoeken lopen.

Ook andere kandidaten, waaronder Zury Ríos, de dochter van de voormalige militaire dictator Efraín Ríos Montt, hadden geen schoon verleden, op de centrumlinkse Arévalo na, die zich nadrukkelijk presenteert als corruptiebestrijder. Hij kreeg 12 procent van de stemmen, wat gezien het drukke deelnemersveld genoeg was om het op 20 augustus op te nemen tegen Torres in de tweede ronde van de verkiezingen. Als zoon van de eerste democratisch gekozen president van Guatemala, Juan José Arévalo, maakt Arévalo een goede kans om dan president te worden.

Lees ook:

Recent verschenen